Pravá sviečková na smotane podľa klasického českého receptu. Jej chuť je božská.

Czech cuisine beef tenderloin and dumplings sauce from vegetables and cream

Sviečková na smotane je základným českým jedlom, ktoré si zamiloval každý, kto túto pochúťku ochutnal. Príprava je veľmi pracná a vyžaduje si veľa času a trpezlivosti. Možno sa vám dokonca zdá ťažká, ak sa však držíte postupu a ingrediencií, tak tá chuť na konci vám bude stáť za tú námahu. Nenechajte sa odradiť a pustite sa do niečoho nového.

Potrebné ingrediencie:


Mäso:
1,5 Kg hovädzie zadné
30g soli
50g slaniny

Moridlo:
½ Kg zeleru
300g mrkvy
100g petržlenu
150g cibule
1,5 L vody
150 ml octu
6Ks celého nového korenia
10Kskorenie čierne celé
2 Bobkové listy
3Ks čerstvého tymiánu
1Ks citrón

Zvyšné ingrediencie:
50g maslo
50g slaniny
100g cukru
40g plnotučnej horčice
300ml hovädzieho vývaru
500ml smotana na šľahanie

Postup:


1.) Začnite prípravou moridla. V hrnci dajte variť vodu, ocot a koreniny.
2.) Očistite zeler, mrkvu a dva petržleny, ktoré nakrájajte na kolieska.
3.) Cibuľu nakrájanú na lupienky pridajte spolu so zeleninou a jedným citrónom na štvrtinky do hrnca. Povarte zhruba 15 minút a nechajte vychladnúť.

4.) Potom si pripravte mäso, ktoré by malo byť kvalitné. Najlepšie je ho prešpikovať slaninou.
5.) Slaninu nakrájanú na paličky dajte na nejaký čas do mrazničky aby stuhla a vy ste ju mohli ľahšie použiť do mäsa. V mäse urobte s tenkým nožom jemné zárezy na slaninu. 6.) Prešpikované mäso osoľte a vložte do pekáča.
7.) Mäso zalejte vychladnutým moridlom, uzavrite a odložte do chladničky na podľa možností aspoň 2 dni. Počas dňa mäso párkrát otočte a premiešajte moridlo.

8.) Po 2 dňoch je mäso pripravené a zelenina zmäknutá. Z pekáča si osobitne odložte mäso, zeleninu aj vývar.
9.) Na pekáči si opečte slaninu spolu s maslom a potom pridajte mäso, ktoré poriadne opečte z každej strany aby sa stiahlo.

 

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like