Podrobný recept na pravú Čínsku ostrokyslú polievku, ktorá sa podarí každému kto sa do nej pustí.

Moji rodičia mali v podnájme zopár rokov čínsku reštauráciu aj s čínskymi kuchármi a ja som tam bola varená pečená a aj vďaka tomu je to moja najzamilovanejšia kuchyňa vôbec a TOP miesto hrá práve táto super úžasná sopľovitá polievočka. 

Recept som rozpísala úplne podrobne, aby sa podaril každému, kto sa do toho pustí.

Potrebujeme:

– 1/2 kurča (na prilepšenie môžu byť plus kačacie trupy)
– 2x väčšia mrkva
– 1x väčší petržlen
– 1 balenie 330g bambusové výhonky (kupujem Shan Shi, červený obal, majú v Tesco medzi exotickými potravinami)
– čerstvý zázvor asi 4cm
– 1x veľká červená paprika kápia
– ustricová omáčka (kupujem od ExoticFood, majú v Tesco medzi exotickými potravinami)
– 150ml sójová omáčka (ja kupujem Pearl River strieborný obal, majú v Tesco, Billa v oddelení exotických potravín)
– 150ml hubová omáčka (ja kupujem Pearl River žlto zlatý obal, majú v Tesco, Billa v oddelení exotických potravín)
– 150ml ryžový ocot (ja kupujem TaoTao červený obal, majú v Kauflande, v oddelení exotických potravín)
– trstinový cukor
– chilli pasta sambal oelek (kupujem Diamond v Kauflande)
– 6 ks shitake huby (majú v Tesco medzi hubami a sušenými plodmi)
– 50g huby judášove ucho (majú v Tesco medzi hubami a sušenými plodmi)
– 2x šampiňóny
– 180g neúdené tofu (kupujem od firmy Lunter, majú v každom obchode)
– solamyl (kupujem od Dr. Oetker, modrá krabica)
– zelená jarná cibuľka
– 1 malé balenie (6ks) zeleninový bujón
– 1x vajce

 

Postup:

Ak chcete docieliť chuť ako ste naučení v azíjských bistrách, je nutné používať ich originál čínske ingrediencie, nahradzovaním “našimi” sa od danej chuti značne odchýlite (najdôležitejšími originálnymi prísadami sú sójová omáčka, ryžový ocot a čínske huby).

Do veľkého hrnca (aspoň 4 litre) dajte do vody (asi do 2 litrov) variť kurča aj s kožou (tá je veľmi dôležitá, lebo púšťa takú tú “želatinovú konzistenciu”). Vhoďte 4 kocky bujónu. Varte hodinu. Do misky si dajte shitake a judoášove ucho a zalejte dovrchu vriacou vodou a nechajte postáť hodinu.

Po hodine varenia kurčaťa vhoďte na drobučko posekanú (najlepšie sekáčikom na cibuľu) mrkvu, petržlen, červenú papriku, bambusové výhonky šampiňóny, na plátky pokrájaný zázvor. Tofu rozkrájajte úplne na drobučké kúsočky, huby shitake a judášove ucho rozkrojte na menšie kúsky a vhoďte do vývaru. Prilejte ďalší liter vody.

Prejdeme k ochucovaniu: na začiatok začnite menšími množstvami a potom po ďalšej hodine varenia vývaru už aj so zeleninou, už podľa vašej chuti budete ďalej dochucovať, lebo každý má rád iný pomer – niekto kyselšie, niekto štipľavejšie, niekto radšej sladkú chuť sójovky, iný keď preráža rybacia chuť ustricovej. V úvode dochucovania (po tej prvej hodine varenia vývaru a keď ste vhodili zeleninu) začnite dochucovať takto: 2čl trstinového cukru, pol fľašky sójovej omáčky, štvrť fľašky hubovej omáčky, štvrť fľašky ryžového octu, 4čl chilli pasty, 6čl ústricovej omáčky. Varte ďalšiu hodinu. Po tejto hodine vyberte mäso, oberte a potrhajte na drobné kúsky a vhoďte späť do polievky. Ochutnajte a doplňte ochucovadlá – bujónové kocky, ak je málo slaná, ak málo sladká, sójovú omáčku, ak málo štipľavá, chilli pastu, ak málo kyslá, ryžový ocot. Robte to po polievkových lyžiciach a vždy ochutnajte Ak máte chuť, akú chcete, stíšte na najmenší ohrev a prejdite k zahusťovaniu.

Do šálky si dajte deci STUDENEJ vody a do nej postupne vidličkou rozmiešajte 4PL solamylu, úplne do rozpustenia – inak by z hrčiek boli také haluškové glocky. Zvýšte teplotu varenia a do bublajúceho vývaru vlejte obsah šálky za stáleho poriadneho miešania. Varte 5 minút, ak sa vám zdá málo hustá a “sopľovitá”, zopakujte zahustenie s ďalšími 2PL a tak ďalej, kým nebude mať požadovanú hustotu. Na úplný záver si do misky rozklepnite vajíčko, vidličkou ho poriadne rozštrúdľujte, dajte varenie pod hrncom na minimum a potom bez miešania pomaličky malým cícerkom pušťajte vajíčko do vriacej polievky – nesmiete miešať ani zasahovať ničím do hrnca, aby sa tým vlievaním a samotným bublaním polievky vytvorili také tie vajíčkové “plachtičky”, aké tam majú byť. Povarte 2 minúty a odstavte..

POZOR! Dodržte postup, že najskôr zahustiť solamylom a potom vajíčko, aby nebola polievka zakalená! Po naložení do misky posypte vrch nadrobno posekanou sviežou cibuľkou s cíbikmi, príp. niekto má radšej nadrobučko posekaný pór.

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

 

zdroj: Šikovné Tvorenie Alexandra

You Might Also Like