Poctivý domáci makovník! Recept mám od babky zo Sabinova. Maku je tam ako na poli.

Prísady:

cesto:

  • ½ ml mlieka
  • 10 dkg tuku (masti)
  • 5 dkg droždia
  • 2 pl cukru
  • 80 dkg hladkej múky
  • soľ

Plnka:

  • 40 dkg mletého maku
  • 20 dkg cukru
  • 2 dl mlieka
  • kôra z 1 citróna, a šťava s ½ citróna
  • višňový kompót (ja som to robila s lekvárom)

Na potieranie:

  • 1 žltko
  • 0,5 dl mlieka

Príprava:

Cesto: V mlieku rozpustím tuk, nechám vychladnúť, pridám cukor a rozmrvené droždie. Nechám napučať. Do múky pridám soľ a napučané droždie s mliekom. Vymiesím, zakryjem a na teplom mieste nechám nakysnúť.

Mak zmiešam s cukrom a zalejem horúcím mliekom. Keď vychladne pridám citrónovú kôru a šťavu.

Hotové nakysnuté cesto premiesím a rozdelím na dve časti. Obe časti vyváľkám na obdĺžník na takú hrúbku aké chcem mať koláče. (na to dávajte pozor že cesto ešte bude kysnúť). Natriem makovou plnkou, posypem višňami a zrolujem.

Koláče poukladám na plech vyložený papierom. Trošku ďalej od seba. Nechám nakysnúť. Vrch potieram so žĺtkom rozšľahaným v mlieku.

Plech vložím do studenej rúry, nastavím na 180 stupňov a upečiem do zlatohneda.

 

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like