Paella- jedlo, ktoré dobylo celý svet! Na prípravu vám bude stačiť jedna panvica a báječná paella je za pár minút na stole!

Letné hrejivé lúče, vánok vo vlasoch a piesok pod nohami…každý z nás občas sníva a spomína na svoje obľúbené dovolenkové destinácie. Chuť dovolenky si môžete  pripomenúť, stačí pár hlavných ingrediencií a kúsok Španielska máte na dosah ruky.

 

Táto stredomorská kuchyňa vytvára nielen chuťové kontrasty, ale je aj neuveriteľne pestrá, práve vďaka rozmanitosti  regionálnych kuchýň, ktoré nedajú dopustiť na svoje lokálne špeciality. Španieli považujú stolovanie, predovšetkým večeru za významnú spoločenskú udalosť. Jedávajú pomerne neskoro, niekedy až po 21. hodine.

Paella – španielske národné jedlo

Dôležitú úlohu v španielskej kuchyni zohráva ryža, ktorá je základom známej pochúťky paelly. Patrí k typickým a charakteristickým špecialitám a zároveň sa považuje  za národné jedlo reprezentujúce temperamentné Španielsko po celom svete. Paella je ryžové jedlo, ktoré vzniklo v jeho súčasnej podobe v polovici 19. storočia vo Valencii na východnom pobreží Španielska.

 

Paella s bravčovým mäsom

Budeme potrebovať:

2 poháre ryže (najlepšie guľatozrnej)

700 gramov bravčového mäsa

800 ml kuracieho vývaru (alebo bujón)

1 strúčik cesnaku

6 polievkových lyžíc olivového oleja

2 papriky

3 polievkové lyžice jemne nasekanej petržlenovej vňate

1/2 čajovej lyžičky šafranu alebo kukurmy

2 čajové lyžičky červenej papriky

soľ (podľa chuti)

čierne korenie (podľa chuti)

Postup:

Na olivovom oleji si v panvici osmažíme kúsky mäsa. Pridáme nastrúhaný cesnak, soľ, čierne korenie, kukurmu alebo šafran  a polovicu petržlenovej vňate. Mäso len rýchlo orestujeme a následne pridáme červenú papriku a ryžu a smažíme približne tri minúty.

Potom k mäsu a ryži prisypeme zvyšok petržlenovej vňate a zalejeme kuracím vývarom. Prikryjeme pokrievkou a na miernom plameni varíme, až pokiaľ sa vývar neodparí a ryža nie je z polovice hotová.

Potom panvicu prikrytú pokrievkou vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Necháme piecť asi 15 minút. Po vybratí prikryjeme alobalom, necháme stáť asi 10 minút a môžeme podávať.

 

Paella s kuracím mäsom

Budeme potrebovať:

250 gramov ryže

200 gramov kuracieho mäsa

2 poháre kuracieho vývaru

100 gramov klobásy (dobre vyúdenej)

1 paprika

1/2 mrkvy

70 gramov sterilizovanej kukurice

70 gramov sterilizovaného alebo mrazeného hrášku

1 čajová lyžička kukurmy

1 strúčik cesnaku

1 menšia cubuľa

1 paradajka

soľ, čierne korenie a bylinky podľa chuti

Postup:

Cibuľu osmažíme na oleji s nakrájanou mrkvou. Následne pridáme nastrúhaný strúčik cesnaku a kuracie mäso. Osolíme a okoreníme, prípadne pridáme bylinky. Smažíme asi 10 minút a následne pridáme nadrobno nakrájané paradajky, ryžu, hrach a kukuricu. Všetko dobre premiešame, prilejeme kurací vývar a dodáme šafran. Potom si klobásu nakrájame na malé kúsky a pridáme k ostatným surovinám. Prikryjeme pokrievkou a dusíme 2O až 30 minút, pokiaľ nie je ryža uvarená. Následne môžeme na panvici podávať.

 

Klasická paella

Budeme potrebovať:

4 kuracie stehná

100 gramov salámy (Chorizo)

400 gramov ryže

400 gramov morských plodov (kalmáre, krevety,mäkkýše…)

4 plátky slaniny

1 cibuľa

2 citróny

70 gramov hrášku

1 a 1/2 litra kuracieho vývaru

olivový olej na vysmážanie

soľ, čierne korenie a bylinky podľa chuti

Postup:

Na oleji si osmažíme mäso, chorizo, slaninu a pridáme bylinky. Smažíme asi 5 minút. Následne pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a znova necháme na panvici 5 minút na miernom plameni. Potom pridáme ryžu, soľ a čierne korenie a dobre premiešame. Zalejeme ešte horúcim vývarom a prikryjeme pokrievkou. Dusíme, pokiaľ je ryža skoro hotová.

Potom pridáme všetky plody mora, sterilizovaný alebo mrazený hrášok a šťavu z jedného citróna. Takto pripravenú paellu podávame na panvici ozdobenú rezmi citróna.

Dúfame, že ste si z týchto variantov vybrali a paella pripravená podľa tohto receptu vám bude chutiť.

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

zdroj: sovkusom.ru

You Might Also Like