Orechovo-čokoládový venček, ktorý poteší každý maškrtný jazýček

Na prípravu budeme potrebovať:

525 g polohrubej múky,
120 g masla,
250 ml mlieka,
7 g sušeného droždia,
1 ČL vanilkového cukru,
štipka soli,
2 vajíčka,
50 g kr. cukru,
120 g hrozienok,
120 g pekanových alebo vlašských orechov,
Nutella,
vajíčko na pomazanie,
hnedý cukor na posypanie.

POSTUP:

V malom hrnci si rozpustíme maslo a pridáme k nemu mlieko. Na ohni si to spolu zahrejeme, nie však varíme. Odstavíme z ohňa, pridáme droždie a necháme chvíľu postáť.

Pomocou mixéra si rozšľaháme vajíčka s cukrom do peny. Pridáme vanilkový cukor, mlieko s kvasinkami a znova mixujeme mixérom, aby sme dostali jednotnú hmotu. Postupne pridávame múku so štipkou soli a miesime. Keď máme cesto vymiesené, pridáme hrozienka a ešte raz prehnetieme. Cesto necháme odležať minimálne hodinu, aby nám nakyslo.

Keď máme cesto vykysnuté, rozvaľkáme ho na obdĺžnik o veľkosti 60×38 cm.

Potrieme ho nutelou a posypeme nasekanými pekanovými  alebo vlašskými orechami.

Cesto zrolujeme.

Vytvarujeme do kruhu a okraje mierne nadrežeme. Opatrne prenesieme na plech na pečenie, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Takto pripravené cesto na pečenie ešte necháme postáť cca 15-20 minút, aby nám nakyslo. Po vykysnutí koláč natrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme hnedým alebo práškovým cukrom.

Rúru si predhrejeme na 175 stupňov a vložíme do nej koláčik. Pečieme cca 40 minút, kým koláčik nechytí peknú zlatistú farbu.

Upečený vyberieme a necháme poriadne vychladnúť. Posypeme práškovým cukrom a podávame.

Dobrú chuť!

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like