Nikto mi nechcel veriť, že som ho nekúpila v obchode. Čokoládový koláč s jablkami a domácou polevou

Tento koláč je veľmi chutný, vláčny, jednoduchý a určite zapôsobí na všetkých členov vašej rodiny. Mandarínky môžete zameniť aj za višne. Ak chcete koláč ešte viac vyšperkovať, môžete na jablkovú masu vložiť aj masu z vyšľahanej smotany a mascarpone a až následne koláč zaliať polevou.

Nech sa páči, tu je recept!

 

Na cesto na plech o rozmeroch 20 cm x 30 cm potrebujeme:

  • 1 hrnček o objeme 250 ml
  • 5 stredných vajec
  • 1 hrnček cukru
  • vanilínový cukor
  • 250 g polohrubej múky
  • 30 g kakaa
  • 2,5 lyžičky prášku na pečenie
  • 200 ml repkového oleja
  • plech a papier na pečenie

  • Múku zmiešame s kakaom a práškom na pečenie a spolu ich preosejeme. Celé vajcia vymixujeme s cukrom a vanilínovým cukrom.
  • Do nadýchanej vymixovanej masy pridáme preosiatu múku s práškom na pečenie, kakao a olej. Opäť dôkladne premiešame.
  • Cesto prelejeme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do rúry nahriatej na 180 stupňov a pečieme asi 30 minút. Cesto následne vyberieme a trochu prechladnuté prekrojíme na 2 časti tak, aby vrchná časť bola  tenšia od tej spodnej.
Jablková masa :
  • asi 90 dkg jabĺk
  • 2 lyžice cukru
  • 100 ml vody
  • šťava z polovice citróna
  • 1 vanilínový cukor
  • 150 g masla
  • 100 g horúcej čokolády ( 70 %)
  • 5 – 6 mandaríniek

  • Ošúpané jablká pokrájame na drobno a preložíme do hrnca. Vlejeme k nim vodu, pridáme cukor a varíme kým sa voda neodparí. Na záver pridáme citrónovú šťavu. Potom vezmeme hrniec z ohňa a rozmixujeme na hladkú masu. Do horúcej masy pridáme maslo, čokoládu, vanilínový cukor a miešame do ich rozpustenia.
  • Do tejto masy pridáme menšiu časť cesta, ktorú rozdrobíme. Pridáme aj mandarinky, ktoré dôkladne zamiešame.
  • Cesto potrieme pripravenou masou a následne zalejeme polevou.
Čokoládová poleva :
  • 100 g horkej čokolády polámanej na kúsky
  • 50 g masla
  • 2 lyžice repkového oleja
  • V hrnci roztopíme maslo s olejom. Vezmeme z ohňa a pridáme čokoládu, ktorú necháme rozpustiť. Čokoládu rovnomerne rozotrieme na koláč a necháme stuhnúť.

 

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like