Niečo pre milovníkov karamelu. Toffifee torta, ktorá sa na toffifee nielen podobá, ale aj chutí. Kto má rád orechy, môže ich pridať do plnky, kto nie, môže ich vynechať, ako v tomto recepte.

Budeme potrebovať:

Cesto

8 ks – bielka
8 lyžíc – cukor
1 vrecúško – vanilkový cukor Bourbon
3 lyžice – hladká múka
3 lyžice – kakao
50 g – nastrúhaná tmavá čokoládá
4 lyžice – kyslá smotana

Karamelový krém

4 lyžice – cukor
100 ml – mlieko
8 ks – žĺtka
100 g – biela čokoláda
2 kocky – mliečná čokoláda
50 ml – smotana na šľahanie

Karamelová poleva / glazúra

4 lyžice – práškový hnedý cukor (pomelieme klasický hnedý cukor)
75 ml – smotana na šľahanie
100 g – biela čokoláda
20 g – maslo

Čokoládová poleva – „čiapočka“

60 g – tmavá čokoláda
50 ml – sladká smotana

Postup:

1.

Cesto:
Cukor a vaječné bielka vyšľaháme mixérom na pevný sneh. Drevenou vareškou vmiešame preosiatú múku, kakao, vanilkový cukor, kyslú smotanu a nastrúhanú čokoládu. Spodnú časť okrúhlej formy s priemerom 24 cm vystelieme papierom na pečenie a okraje formy vymastíme maslom. Pečieme pri teplote 180 stupňov po dobu 15 minút, potom znížime teplotu na 170 stupňov a pečieme ďalších 10-15 minút. Skontrolujeme špáradlom, či je už cesto upečené. Upečené cesto vyberieme z formy s papierom, dáme na tanier a odstránime papier na pečenie. Po vychladnutí rozrežeme vodorovne na dva rovnaké pláty.

2.

Karamelový krém:
Žĺtka krátko prešľaháme mixérom. Urobíme si karamel. Na miernom ohni rozpustíme cukor do hneda. Hrniec stiahneme z ohňa a pridávame mlieko. Hrniec vrátime späť na platňu a za stáleho miešania rozpustíme skaramelizovaný cukor (5 až 10 minút). Pridáme žĺtka a na miernom ohni za stáleho miešania varíme pokiaľ nám zmes nezačne hustnúť (asi 5 minút). Odstránime z tepla a miešame, kým krém nezhustne. Párkrát ešte vrátime na platňu a z platne, stále miešame, nesmú sa nám žĺtka uvariť na praženicu, ale krém musí mat štruktúru hladkého pudingu. Preto striedame na ohni tam a späť, aby sa nám to neprevarilo.

3.

Puding odstránime z tepla a pridáme kúsky bielej čokolády a mliečnej čokolády. Miešame, kým sa nerozpustí. Ochladíme na izbovú teplotu, pridáme 50 ml tekutej smotany a vyšľaháme mixérom.

4.

Plát cesta dáme späť do formy s odnímateľným dnom, navrstvíme krém, prikryjeme druhým plátom a dáme chladiť na 2 hodiny do chladničky.

5.

Karamelová poleva / glazúra:
Na miernom ohni rozpustíme práškový cukor, odstránime z tepla a pridáme smotanu. Dáme späť na oheň a miešame, kým sa cukor rozpustí (5 až 10 minút). Opäť odstavíme z ohňa a pridáme rozpustenú bielu čokoládu. Premiešame, pridáme maslo a zmes miešame do hladka.

6.

Tortu vytiahneme z chladničky a vyberieme ho z formy. Nalejeme polovicu horúcej karamelovej polevy na tortu. Stierkou jemne rozotierame glazúru od stredu k obvodu torty. Postup zopakujeme s druhou polovicou polevy, tu už lejeme na predchádzajúcu už mierne stuhnutú polevu.

7.

Necháme glazúru chvíľku zatuhnúť a vrátime tortu do chladničky aspoň na 15 minút.

8.

Čokoládová poleva – „čiapočka“:
Smotanu zahrejeme na miernom ohni, nevaríme. Pridáme nalámanú čokoládu a miešame, kým sa nerozpustí.

9.

Čokoládu nalejeme do stredu torty. Ľahko stierkou rozotrieme od stredu k obvodu torty, asi 2-5 cm od okraja torty. Necháme vychladiť v chladničke.

Dobrú chuť!

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

Zdroj: Coolinarika

You Might Also Like