Neskutočne chutné šľahačkové veterníky: Chutia lepšie ako tie z cukrárne!

Tiež milujete ten pocit, keď si sadnete do cukrárne a zakusnete sa do lahodného veterníku, ktorý vám osladí deň?

Dnes sme si pripravili práve taký recept, s tým rozdielom, že tento veterník si pripravíte v pohodlí doma a chutí ešte omnoho lepšie.

Pripravte si ho a prekvapte návštevu, ktorá si ho určite zamiluje.

Budeme potrebovať nasledovné ingrediencie

  • 500 ml vody
  • 160 g rastlinného tuku
  • 320 g polohrubej múky
  • 8 vajec
  • štipku soli

Pudingový krém:

  • 1 l mlieka
  • 3 bal. zlatého klasu
  • 5-6 lyžíc cukru (prípadne podľa toho
  • ako máte radi sladké)
  • 6 lyžíc kr. cukru
  • 2 bal. smotany na šľahanie 33% (celkovo 500 ml)

poleva:

Môžeme použiť karamelovú, čokoládovú, rumovú, prípadne stačí len poprášiť práškovým cukrom

Takto budeme v recepte postupovať

  1. Najskôr si pripravíme karamelový krém – karamelovú šľahačku.
  2. Do hrnca alebo panvice s hrubším dnom nasypeme cukor a necháme skaramelizovať.
  3. Keď sa cukor rozpustí, zhnedne a na okrajoch začne bublinkovať – má presne tú správnu chuť.
  4. Teraz do roztopenej cukrovej hmoty nalejeme oba balíčky šľahačky (mala by mať izbovú teplotu, inak bude veľmi prskať).
  5. Všetko necháme prevariť a stále miešame, aby sa všetko správne rozpustilo a prepojilo. Zložíme z plameňa a necháme vychladnúť.
  6. Keď hmota vychladne, preložíme ju do chladničky minimálne na 12 hodín.
  7. Potom ušľaháme ako klasickú šľahačku. Je potrebné, ale počítať s tým, že zmes je najprv tekutá a šľahanie trvá o niečo dlhšie.
  8. Ak je potreba môžeme pridať aj stužovač.
  9. Ak sa vám nechce čakať na krém 12 hodín, môžete ho nahradiť obyčajnou šľahačkou – smotanu ušľaháme s cukrom a stužovačom.
  10. S tým, že zmes je najprv tekutá a šľahanie trvá o niečo dlhšie.
  11. Ak treba môžeme pridať aj stužovač.
  12. Na cesto si pripravíme hrniec s hrubším dnom.
  13. Nalejeme do neho vodu, pridáme tuk, preložíme na plameň a necháme rozpustiť.
  14. Postupne pridávame múku a miešame a miešame, základom je to, aby sme cesto zmiešali tak, aby sa nelepilo.
  15. Keď sa cesto prestane lepiť na steny a dno, je pripravené.
  16. Zložíme z plameňa a necháme mierne vychladnúť.
  17. Potom zašľahávame do hmoty po jednom vajci – najskôr jedno, zašľaháme a potom pridáme ďalšie.
  18. Pripravíme si plech, ktorý vymyjeme vodou.
  19. Esto navrstvíme do cukrárskeho vrecka a dávkujeme na plech do tvaru kolieska / kôpky s priemerom asi 4-5 cm. Budeme potrebovať viac plechov.
  20. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov asi 20 minút.
  21. Cesto je potrebné sledovať a hlavne počas pečenia neotvárať rúru.
  22. Sami uvidíte, ako krásne cesto vybehne.
  23. Na pudingovú náplň jednoducho uvaríme puding z mlieka, cukru a zlatého klasu.
  24. Teta od nás z dediny vždy pridáva do pudingu aj jednu ušľahanú šľahačku, chuť je ešte krémovejšia.
  25. Keď skladáme veterníky, prísady nesmú byť teplé, všetko už musíme mať vychladnuté.
  26. Upečené veterníky rozkrojíme ostrým nožom.
  27. Najskôr navrstvíme pudingový krém a potom karamelovú šľahačku, prikryjeme druhou časťou cesta a pokvapkáme polevou (prípadne vezmeme celú vrchnú časť cesta a namočíme vrch do karamelu, čokolády alebo inej polevy

Máme hotovo.

Prajeme Vám dobrú chuť!

 

zdroj: czu.pl

You Might Also Like