Nepotrebujete sud: Vyrobte si domácu kvasenú kapustu rýchlo a jednoducho

Ak obľubujte domáce recepty z kvasenej kapusty určite viete, že domáca kapusta sa s tou kupovanou nedá vôbec porovnávať. Vynikajúca chuť a poctivá príprava sa nedá nahradiť žiadnymi umelými prísadami. Kvasená kapusta je nielen skvelou prísadou do mnohých receptov, ale aj vitamínovou bombou, ktorá obsahuje vysoké množstvo vitamínu C a ďalších látok, ktoré sú vynikajúce pre posilnenie imunity a pôsobia na ľudské telo ako antioxidanty.

Mnohých ľudí výroba domácej kvasenej kapusty odrádza, pretože je pomerne náročná a spája sa so spracovaním veľkého množstva hlávkovej kapusty a špeciálnom uskladnení v nádobách – sudoch. Ak patríte k ľuďom, ktorých práve tieto skutočnosti od výroby domácej kvasenej kapusty odrádzajú, máme pre vás skvelú správu. Bezkonkurenčnú kvasenú kapustu si môžete pripraviť v pohodlí domova a nepotrebujete k tomu veľké množstvo kapusty a dokonca ani spomínaný sud. Ukážeme vám ako na to! 🙂

Potrebujeme:

1 kg kapusty

Celé čierne korenie (cca 5 guličiek)

Nové celé korenie (cca 5 guličiek)

½ lyžičky celej rasce

Bobkový list (2-3 listy)

20 g soli

Postup:

Pripravíme si klasické sklenené poháre na zaváranie.

Kapustu nakrájame na tenko, uložíme ju do misky, posypeme soľou a pridáme aj ostatné koreniny. Potom umytými rukami kapustu dôkladne premiešame, aby soľ a korenie dostali rovnomerne na krájanú kapustu.

Kapustu necháme cca dve hodiny odpočívať. Zo zeleniny sa bude vplyvom soli uvoľňovať voda.

Teraz prichádza na rad vrstvenie kapusty do pohárov. Najskôr z kapusty zlejeme tekutinu, potom vezmeme do rúk za hrsť kapusty a vytlačíme z nej tekutinu – snažíme sa z kapusty dostať čo možno najviac tekutiny. Kapustu vrstvíme do pohára tak aby siahala do výšky cca 2 cm od okraja.

Keď sú poháre naplnené, pevne ich uzavrieme a preložíme do lavóra. Poháre by mali byť umiestnené na mieste v byte, kde je stabilná teplota – ideálna je bežná izbová teplota. Kapusta totiž nemá rada príliš vysoké teploty ani chlad. Tiež by nemala byť vystavená priamemu slnečnému svetlu. V prípade, že omylom uložíte kapustu blízko radiátora, bude mať slizkú – kašovitú konzistenciu a hrozí aj riziko vzniku plesní.

Po uplynutí 24 hodín začína proces fermentácie – kvasenia. Naplno sa prejaví približne po 3-4 dňoch, kedy začne z pod uzatvorených viečok vytekať šťava – to je celkom normálny prejav procesu kvasenia. Proces kvasenia variuje, ale bežne sa pohybuje od 10 – 14 dní (odporúčame nechať kvasiť 14 dní).

Poháre od šťavy dobre poumývame a skladujeme v pivnici alebo v komore – na chladnejšom mieste. Môžeme okamžite používať.

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

zdroj: instructables

You Might Also Like