Nemusíte chodiť do obchodu! Toto je overený recept na tie najlepšie rožky, ktoré sú mäkučké aj na druhý deň!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nechcete skúsiť domáce pečenie rožkov v rúre, aby ste nemuseli do obchodu? Ochutnáte to najčerstvejšie a najvoňavejšie pečivo, ktoré hneď tak nekúpite. Domáce rožky majú veľmi jednoduchý recept, potrebujete len päť základných surovín a približne dve hodiny času i s kysnutím.

 

Recept na domáce rožky pečené v rúre

Ingrediencie:

  1. 500 g polohrubej múky
  2. 20 g čerstvého droždia
  3. 1 lyžica masti
  4. 1 lyžička cukru
  5. 1 lyžička soli

Príprava kvásku

Najskôr necháme vzísť kvások. Droždie nasypeme do 140 ml vody, pridáme cukor a necháme asi 15 minút v teple kysnúť.

 

 

Príprava cesta

Múku preosejte do misy, osolíme a uprostred urobíme jamku. Do neho vlejeme vykysnutý kvások a začneme ho zapracovávať do múky. Počas miešania pridáme masť a postupne po lyžiciach 140 ml vody. Až sa všetko dobre spojí, cesto prepracujeme vareškou v mise alebo hnetieme rukami na pomúčenej pracovnej ploche okolo 10 minút. Keď sa cesto lepí na varešku alebo na prsty, je potrebné v miesení pokračovať. Hotové cesto uhladíme, prekryte utierkou a necháme na teplom mieste 60-70 minút kysnúť.

 

 

Príprava rožkov

Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a premačkáme. Rozdeľte na 8-10 bochníkov a necháme ešte zhruba 10 minút kysnúť. Potom každý bochníček rozvaľkáme na oválnu placku a zarolujeme rožok. Rozložíme ich na plech s papierom na pečenie, potrieme osolenou vodou a necháme ich ešte chvíľu vykysnúť. Pred pečením rožky môžeme posypať podľa chuti makom, rascou, hrubou soľou alebo sezamom či inými semienkami.

 

Pečenie rožkov

Do rúry predhriatej na 220 ° C, dáme misku s vodou, aby sa urobila para. Rožky pečieme 15-20 minút. Upečené chrumkavé rožky podávame čo najskôr po vychladnutí. Dajú sa tiež zamraziť.

 

Prečítali ste si článok až do konca? Zaujal Vás? Potom môžte prácu redaktora odmeniť tým, že dáte článku na Facebooku lajk alebo ho budete zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like