Nakrájaná cvikla obnovuje zdravie a zabraňuje rakovine. Tu je recept!

Cvikla samotná obsahuje vysoké množstvo cukru, takže sa odporúča, aby ste ju konzumovali s mierou. Ale kvasená cvikla je ďalším príbehom. Je veľmi užitočná, pretože kvasné baktérie zúžitkujú celý cukor vo fermentačnom procese, pričom látky podporujúce zdravie zostávajú neporušené.

Fermentované potraviny sú bohaté na probiotiká a prospešné baktérie. Štúdie ukázali, že ponúkajú ideálnu rovnováhu a rozmanitosť baktérií, čo prispieva k lepšiemu fyzickému, duševnému a emočnému zdraviu. Kvasená repná šťava ponúka oveľa viac ako probiotiká z lekárne!

Surová cvikla je pre srdce dobrá!

Surová cvikla znižuje krvný tlak o 4-5 bodov za niekoľko hodín. To všetko je spôsobené prírodnými dusičnanmi v nej. Telo ich premení na oxid dusnatý. Oxid dusnatý uvoľňuje a rozširuje krvné cievy, čím zlepšuje prietok krvi a znižuje vysoký krvný tlak. Dusičnany sa používajú na liečbu angíny a kongestívneho zlyhania srdca. Pohár cviklovej šťavy má podobný účinok.

To je dôvod, prečo športovci používajú cviklové šťavy. Surová cvikla zvyšuje vytrvalosť o 16% kvôli nárastu oxidu dusnatého.

Betaín v cvikle znižuje zápal a chráni pred poškodením spôsobeným environmentálnymi faktormi, ktoré spôsobujú srdcové choroby.

Červená cvikla redukuje zápal a zabraňuje rakovine!

Látky, ktoré dodávajú cvikle farbu majú protinádorový potenciál. Výťažok z cvikly znižuje tvorbu nádorov v orgánoch. Je tiež účinný pri liečbe rakoviny pankreasu, prsníka a prostaty. Surová cvikla zlepšuje imunitnú funkciu tela v dôsledku vysokého obsahu vitamínu C, vlákniny, draslíka a mangánu.

Fermentovaná cvikla

Fermentovaním cvikly získate všetky jej užitočné vlastnosti ešte aj s bonusom. Fermentačný proces zvyšuje biologickú dostupnosť repy a dostanete veľa dobrých baktérií a enzýmov.

Cviklový kvas sa tradične používa v Rusku, na Ukrajine a ďalších východoeurópskych krajinách.

Cviklový kvas zvyšuje imunitu, čistí krv, bojuje s únavou a pomáha pri liečbe obličkových kameňov, chemickej citlivosti, príznakov alergie a problémov s trávením. Tiež sa odporúča pre zlepšenie pokožky tváre, odstránenie pigmentových škvŕn, posilnenie vlasov a dokonca zabráneniu predčasnému šedeniu.

Na začiatku ho nepite príliš veľa. Začnite s malým množstvom raz denne a postupne zvyšujte. Ak je vaše telo “príliš toxické”, začnite s lyžicou.

Na kvas z červenej repy potrebujete:

  • veľké zaváraninové sklo alebo džbán s objemom 3 litre
  • viečko s dierkami alebo gázu na uzavretie
  • 700 gramov červenej repy
  • 2 polievkové lyžice múky alebo 2 kúsky staršieho ražného či tmavého chleba
  • 200 gramov cukru (biely alebo hnedý, nie však med, lebo ten kvasenie brzdí)
  • 100 gramov hrozienok

Príprava

1. Vezmite čerstvo umytú červenú repu, ošúpte ju, nakrájajte na malé kocky alebo tenké plátky a vložte ju do džbánu.

2. Pridajte hrozienka, múku a cukor.

3. Zalejte to prevarenou, no už vychladenou vodou a všetko dobre zamiešajte (niektorí ľudia ešte pridajú vodu z kyslej kapusty alebo kombuchy, aby podporili kvasenie).

4. Uzavrite nádobu vrchnákom s dierkami alebo gázou (aby kvas mohol dýchať) a nechajte ho stáť doma na teplom mieste 6 až 7 dní.

5. Každý deň obsah 2 krát premiešajte a prípadne odoberte z povrchu penu, ak sa vytvorila.

6. Po týždni nálev preceďte cez čistú gázu a kvas z červenej repy máte hotový. Zbytok môžete vyhodiť do koša.

Chuť kvasu bude jemne kyslá, slaná a zemitá. Pre telo je však extrémne zdravý a okrem toho na krv má alkalizujúci, čiže zásaditý účinok.

Užívanie

Užívajte 3 až 4 polievkové lyžice kvasu 3 krát denne pred jedlom. Kvas držte v chladničke.

Po dopití celého objemu budete mať za sebou prvú kúru prečistenia a regenerácie tela. Potom si dajte 3 mesiace pauzu a následne kúru znova zopakujte.

Potom opäť 3 mesiace pauza a kúru zopakujte tretí krát. Po roku bude vaša pečeň, obličky, črevá a v podstate celé telo kompletne vyčistené a zregenerované.

You Might Also Like