Najťažšie na tomto recepte je „dať ho na hodinu do chladničky“. Cesto – bez cukru!

Nikto na svete nemá tak rád zákusky z odpaľovaného cesta ako ja. Vždy si kupujem túto pochúťku vo svojej obľúbenej cukrárni – je tak jemná, vanilková, s chrumkavou krustou a s príchuťou zmrzliny.

 

Snažila som sa ju mnohokrát sama upiecť, ale vždy neúspešne. Áno, nemám toľko voľného času, aby som strávila pol dňa nad dezertom .

Raz mi kamarátka priniesla neuveriteľný darček – obrovský Éclair (český banánik), ktorý zabral polovicu stola. A ako bol lahodný, voňavý, to sa nedá slovami opísať!

Dnes sa torta „Karpatka“ stal majstrovským dielom kulinárskeho umenia  Dôrazne odporúčam, aby ste teraz odložili všetku prácu a zapísali si tento recept. Pred nami sú sviatky, bude sa hodiť!

 

 

Ingrediencie na cesto

  • 250 ml vody
  • 125 g masla
  • 180 g polohrubej múky
  • 5 vajec
  • Štipka soli
  • 25 g práškového cukru na posypanie

Ingrediencie na krém

  • 500 ml mlieka
  • 200 g masla
  • 50 g hladkej múky
  • 50 g škrobovej múčky
  • 150 g cukru
  • 15 g vanilkového cukru

Čo sa týka krému, môžete zvoliť možnosť kúpenia pudingu v obchode a pripraviť si ho podľa návodu.

Postup

  1. Prvým krokom je príprava cesta. Nalejte si vodu do hrnca a vložte do nej na kúsky narezané maslo a soľ. Zmes nechajte roztopiť za stáleho miešania na nízkom plameni. Neprivádzajte to k varu!

  1. Keď sa maslo rozpustí, odstránite hrniec z ohňa. Pridáte múku a dobre premiešate. Vráťte hrniec na plameň a varte dovtedy, kým nezbelie a neprestane sa lepiť na dno hrnca. Potrvá to približne 3 minúty.

  1. Teraz si cesto presuňte do väčšej misky a primiešajte k nemu vajíčka – jedno po druhom. Uistite sa, že cesto nie je tekuté. Je lepšie, ak to budete robiť vareškou a nie mixérom. Cesto by malo byť husté, jednotné a lesklé.

  1. Vezmite si plech na pečenie, vysteľte ho papierom na pečenie a začnite na neho ukladať cesto. Môžete to robiť pomocou lyžice alebo si cesto rozotriete ako zvyčajne po celej ploche. Nebude to mať žiaden vplyv na výslednú chuť.

  1. Plech vložte do rúry vyhriatej na 200 stupňov a nechajte piecť 35 minút. Počas tejto doby rúru neotvárajte.

  1. Kým sa cesto pečie, pripravte si krém. Je lepšie, ak maslo bude mäkšie, preto si ho vyberte z chladničky o niečo skôr. Vylejte si do hrnca 100 ml mlieka a mierne ho zohrejte. Následne ho odstráňte z plameňa, pridajte múku, škrob a dôkladne premiešajte, aby vám nevznikli hrudky. Prilejte zvyšné mlieko a prisypte obyčajný aj vanilkový cukor. Hrniec preložte na nízky plameň a nechajte variť, kým všetko nezhustne. Nezabudnite na neustále miešanie!

  1. Hotový krém premiestnite do misky a prikryte potravinárskou fóliou – nechajte úplne vychladnúť. Vďaka fólii sa na povrchu nevytvorí „kôrka“.
  2. Mixérom alebo metličkou si vymiešajte maslo. Následne do neho pomaly pridávajte krém a po každej porcii premiešajte.

  1. Vychladené cesto prerežte na polovicu a jednu stranu potrite krémom. Dôležité je prerezať ho pozdĺžne, nie priečne! Ak máte malú formu na pečenie, bude lepšie, ak si pripravíte dve cestá.

 

  1. Opatrne položte na krém druhú časť cesta. Nestláčajte ho. Posypte práškovým cukrom a nechajte minimálne hodinu odstáť v chladničke.

Poľská Karpatka je úžasný dezert, ktorý si môžete pripraviť podľa vlastných preferencii – vyskúšať rôzne varianty krému či pridať ovocie

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

zdroj:takprosto.cc

You Might Also Like