Najlepšie šľahačkové cesto na tie najlepšie moravské koláče: Vláčne a mäkučké ako obláčik!

Tento recept mám priamo od kamarátky z Moravy, je to skutočne fantázia, doma ich pečiem každú sobotu.

ingrediencie:

kvások:

  • 30 g droždia
  • 1 lyžičku Kr. cukru
  • 100 ml vlažného mlieka

cesto:

  • 80 g práškového cukru
  • 1 bal. vanilkového cukru
  • 2 žĺtky
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 120 g zmäknutého masla alebo margarínu
  • 500 g polohrubej múky
  • Trochu citrónovej kôry
  • ½ lyžičky soli
  • 1 vajce na potretie

náplň:

  • Maková, lekvárová, tvarohová alebo orechová podľa chuti

postup:

Z droždia, cukru a mlieka pripravíme kvások. Vareškou vymiešame zmäknuté maslo s cukrom, žĺtkami a vanilkovým cukrom. Do misky nasypeme zvyšné sypké prísady – múku a soľ, následne primiešame žĺtkovo-maslovú zmes, kôru a kvások.

Nakoniec do zmesi vmiešame šľahačku, ktorú sme si vyšľahali zo smotany. Cesto miešame aspoň 5 minút, potom ho prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste – stačí 3/4 hodinky.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na plát hrubý asi ½ cm a nakrájame ho na štvorce. Do stredu každého štvorca navrstvíme 1 lyžičku náplne a vyformujeme do tvaru guľôčky. Ukladáme na plech vymastený tukom tak, aby bol spoj cesta na spodnej strane.

Do stredu každej guľôčky urobíme jamku a potrieme celý povrch rozšľahaným vajcom.

Potom do jamky navrstvíme makovú alebo lekvárové či orechovú náplň a kým sa rúra zahreje, necháme ešte 15 minút odpočinúť. Potom vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20 minút.

Želáme vám dobrú chuť!

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like