Najlepšia Kubánska torta: Lahodná torta s banánmi a úžasnou parížskou šľahačkou!

POTREBNÉ PRÍSADY

  • 4 vajíčka
  • 120 g kryštálového cukru
  • 2 lyžice mlieka
  • 120 g polohrubej múky
  • 20 g kakaa
  • 2 lyžičky prášku do pečiva

Parížska šľahačka:

  • 500 ml smotany na šľahanie – 33%
  • 50 g kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 50 g kakaa

Na vrch:

  • pikantný džem
  • banány

Čokoládová poleva:

  • 100 g čokolády na varenie
  • 50 g Cery, 1 lyžička oleja


POSTUP PRÍPRAVY

Lahodná torta s banánmi a parížskou šľahačkou – možno ju poznáte aj pod názvom Kuba rezy.

Celé vajíčka chvíľu šľaháme s cukrom, pridáme mlieko a vyšľaháme do bohatej hustej peny.

K múke pridáme kakao a prášok do pečiva, premiešame (do korpusu som dala tmavé kakao, do plnky z neho už nezvýšilo, tam som použila také obyčajné a rozdiel je dosť viditeľný, takže radšej použite kvalitné tmavé kakao aj do plnky)

Pridáme múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva – po lyžiciach a zároveň šľaháme, tortovú formu (ja som použila formu o priemere 21 cm) vymažeme maslom a položíme papier na pečenie, vystrihnutý na veľkosť spodnej časti formy – papier na pečenie sa mi neposúva a mám istotu, že cesto sa mi nedostane pod papier, papier znovu vymažem maslom a vysypem formu múkou, vlejeme pripravené cesto a pečieme pri teplote 160° C približne 20 min., ak budete potrebovať po skúške špajľou cesto dopiecť, prikryte vrch alobalom a nechajte dopiecť podľa potreby.

Parížska šľahačka: smotanu na šľahanie vlejeme do kastrólika, pridáme cukor a vanilkový cukor, rozmiešame, privedieme do varu, necháme krátko povariť, asi len minútku.

Vypneme, pridáme kakao,

Metličkou poriadne premiešame a necháme poriadne vychladiť. Vychladnutý krém je hustejší a dobre sa potom vyšľahá – najlepšie je uvariť si ju deň vopred.

Upečený korpus necháme vychladnúť, vyberieme z formy, stiahneme papier na pečenie a preložíme na podložku (pod korpus si hneď môžete položiť ozdobný papier, naň ešte kúsky papiera na pečenie, ktoré po ozdobení povytiahneme), vrch korpusu môžete jemne posťahovať, ide to dobre aj príborovým nožom – stačí ho zľahka podsúvať a to jemné cestičko zároveň sťahovať. Podľa potreby korpus zrežeme, ja som ho nechala tak.

Korpus natrieme bohato džemom, najlepšie pikantným (ja som použila ríbezľový)

Naukladáme banány – banány sa majú krájať pozdĺž na polovicu – lepšie to drží na korpuse, aj sa to lepšie krája, ale žiadalo sa mi tam dať tentokrát celé banány a aj sa mi to veru horšie krájalo a rezy boli tým pádom aj ťažšie. Vy si ich radšej prekrojte na polky a položte reznou plochou na džem,

Vychladnutý krém (mne sa chladil od večera do rána) prelejeme do vyššej nádoby a šľaháme aspoň 2 a pol minútky.

Na banány natrieme šľahačku aj po bokoch a odložíme do chladničky, krém musí vychladnúť, aby sme ho mohli poliať čokoládou.

Čokoládová poleva: vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu, Ceru, premiešame, pridáme olej a vymiešame dohladka. Kastrólik vyberieme, čokoládu necháme trošku vychladnúť, aby sa šľahačka nezačala topiť, polevu rozotrieme na vrch torty, aj po bokoch, necháme ju ešte tuhnúť pri izbovej teplote (už teraz si môžete na poleve naznačiť rezy špičkou noža), po stuhnutí preložíme do chladničky. Ja som ju nechala chladiť ešte nejakých 5 hodín.

You Might Also Like