Najlepší domáci kečup pripravený z baklažánu, cesnaku a cibule – chutí lepšie ako ten kupovaný!

Ste milovníci kečupu? Na pultoch obchodu ich nájdete nepreberné množstvo. Ale ako vybrať ten najlepší a zároveň najzdravší? Jednoducho. Pripravte si ho sami doma. Presne viete, čo v ňom je a nie je. Baklažán, ktorý sa v kečupu objaví, Vás príjemne prekvapí.

Kečup, ktorý nájdete v recepte, je vynikajúci. Po inom už nesiahnete a tak sa Vám v nákupnom košíku už nikdy kečup z obchodu neobjaví. Množstvo, ktoré v recepte nájdete, vyjde zhruba na 3 l kečupu.

INGREDIENCIE

  • 3 kg paradajok (najlepšie zrelých)
  • 5 kg baklažánu
  • 1 veľká cibuľa
  • palička cesnaku
  • 90 g soli
  • 300-500 g cukru (podľa Vašej chuti)
  • 400 ml vínneho octu kvasného z červeného vína
  • 1/2 lyžičky korenia
  • 1 lyžička klinčekov

POSTUP

  1. Paradajky a baklažán si očistíme a nakrájame na väčšie kúsky. Cibuľu olúpeme a nakrájame na prúžky, alebo na väčšie kúsky. Cesnak ošúpeme a prelisujeme, alebo nahrubo nakrájame.
  2. Všetky suroviny si dáme do väčšieho hrnca a necháme 4-5 hodín dusiť na miernom ohni. Musíte občas premiešať. Zmes sa môže rýchlo prichytiť. Hrniec rozhodne nezatvárajte pokrievkou.
  3. Po uplynulých hodinách zmes z plameňa odstavte a nechajte vychladiť. Potom prepasírujeme cez sito, alebo môžete použiť pasírovač.
  4. Hotovým kečupom naplníme do fliaš, alebo do zaváracích pohárov. Kečup musíme pred uložením ešte sterilizovať. Kečup po otvorení skladujte v chladničke.
Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

 

zdroj:  fiisanatos.info

You Might Also Like