Môžete ju pridať do polievok, pokrmov z mäsa alebo len zajedať spolu s chlebom. Domácu zmes na všetko si pripravíte…

Nedávno som si všimla, ako moja mama vybrala z chladničky jablká a začala ich čistiť. Mylne som si myslela, že pripravuje nejaký dezert, no nakoniec sa ukázalo, že chystá domácu zeleninovú zmes s názvom Adžika.

Môžete ju pridať do polievok, pokrmov z mäsa alebo len zajedať spolu s chlebom. Hor sa do prípravy!

Potrebujete:

  • 5 kg paradajok
  • 1 sladkú papriku
  • 1 kg jabĺk
  • 1 kg mrkvy
  • 100 g čili papričiek
  • 200 ml slnečnicového oleja
  • 200 g cesnaku
  • 200 ml 9% octu
  • 1,5 PL soli
  • 1/2 PL cukru

Postup

  1. Sladkú papriku si očistite od semienok.

  1. Mrkvy a jablká zbavte šupiek a nezabudnite odstrániť jadierka.

  1. Očistite si cesnak a čili papričky od stoniek a semiačok (ak máte radi pikantnejšie, nezbavujte sa ich).

  1. V mlynčeku na mäso si pomeľte paradajky, sladkú aj čili papričky, jablká a mrkvy. Do tejto zmesi pridajte aj slnečnicový olej.

  1. Výslednú zmes dajte na sporák a varte na malom plameni 2-2,5 hodiny.

  1. Potom pridajte prelisovaný cesnak, cukor, ocot a soľ. Nechajte variť ešte ďalších 30 minút.

  1. Medzitým si prichystajte umyté a sterilizované sklenené nádoby.

  1. Ešte horúcu zmes začnite nalievať do skiel a následne ich všetky pozatvárajte. Otočte ich vekom nadol a nechajte vychladnúť (Nemusíte ich zabaľovať).

Bonusové tipy: základom zmesi adžika sú tri ingrediencie: čerstvé čili papričky, cesnak a soľ. Na prípravu si zvoľte štipľavejší cesnak s fialovým odtieňom. Čo sa týka soli, nie je to zásadné, no lepšia voľba bude morská soľ.

Podeľte sa o tento zaujímavý recept aj s vašimi priateľmi!

zdroj:takprosto.cc

You Might Also Like