Moravské koláče ako od babičky: Sú mäkkučké aj na druhý a tretí deň!

Pripravíme si suroviny:

Cesto: 30 g droždia, 1 PL kryšt. cukru, 100 ml mlieka, 120 g masla/Hery/Palmarínu, 80 prášk. cukru, 1 vanilkový cukor, 2 žltky, 0,25 l smotany na šľahanie, 500 g polohrubej múky, 1/2 KL soli, 1 vajce na potretie

Tvarohová plnka: 250 g tučného hrudkovitého tvarohu, 1 vajce, 60 g kryšt. cukru, 1 vanilkový cukor, 2 PL polohrubej múky, nastrúhaná citrónová kôra z 1 citróna, 50 g hrozienok

Lekvárová plnka: 100 g slivkového lekváru, 2 PL rumu, 1 KL škorice

Mrvenička: 40 g polohrubej múky, 30 g kryšt. cukru, 30 g masla

Postup:

Droždie zmiešame s cukrom a vlažným mliekom v hrnčeku. Necháme vykysnúť na teplom mieste. Zmäknuté maslo  vymiešame varechou s práškovým cukrom, vanilkou a žltkami. Smotanu vyšľaháme na tuhú šľahačku. Do misy dáme múku, soľ, pridáme vymiešané maslo, kvások a šľahačku. Všetko dobre rukou miesime  na hladké cesto aspoň 5 minút a necháme vykysnúť na teplom mieste 45 min.

Tvaroh zmiešame s vajcom, cukrom, vanilkou, citr. kôrou a pridáme umyté hrozienka.  Slivkový lekvár rozmiešame s rumom a ochutíme škoricou. Na mrveničku spracujeme spolu všetky suroviny.

Vykysnuté cesto znovu premiesime a rozvaľkáme na plát hrubý asi 5 mm. Nakrájame ho na štvorce (asi 25 ks). Do stredu každého štvorca dáme lyžičku tvarohovej plnky a zabalíme. Štvorce vyformujeme do okrúhlych buchtičiek a kladieme na plech tak, aby spoj cesta bol dole. Do stredu každého koláčika urobíme jamku. Koláčiky potrieme rozšľahaným vajcom a jamky naplníme lekvárovou plnkou. Posypyme mrveničkou a necháme na teplom mieste 10 minút kysnúť. Pečieme v rúre predhriatej na teplotu 180 C asi 20 minút.

Ako od babičky . Koláčiky sú výborné, cesto je mäkké aj na druhý deň, ak vám z nich ostane 🙂 Dobrú chuť.

 

You Might Also Like