Moje deti chceli stále chodiť na pizzu, čo pocítila moja peňaženka! Keď som im pripravila túto taliansku dobrotu doma, nemohli sa jej nabažiť!

Ak aj Vy máte občas chuť na originálnu taliansku pizzu ale z donáškových služieb ste už prejedení, vyskúšajte si pripraviť domácu pizzu s vynikajúcim cestom. Tu platí, že investovanie času do prípravy nie je vôbec na zahodenie. Skvelé je, že si pizzu pripravíte doma a dáte si na nej všetko, čo máte radi, vrátane prípravy nadýchaného cesta, ktoré iste oceníte najviac.

Fantázii sa medze nekladú, rovnako je to aj pri tomto recepte. Prinášame Vám recept na originálnu taliansku pizzu, ingrediencie si však môžete ľubovoľne zmeniť. Z tohto množstva surovín urobíte osem kúskov pizze.

Čo budete potrebovať na cesto

  • 1 kg hladkej múky
  • 600 ml vlažnej vody
  • 25g čerstvého droždia
  • 6PL olivového oleja
  • iba 5 cl

Čo budete potrebovať na oblohu

  • 400g paradajkového pretlaku
  • 500g syra
  • 40g salámu
  • 2ČL cukru
  • podľa chuti soľ a bazalku

Ako na to?

Najprv si pripravíme kvások. Zmiešame vlažnú vodu s droždím a necháme nakysnúť. Múku si nasypeme do veľkej misy, pridáme kvások a začneme miešať. Postupne pridávame ostatné suroviny, ktoré do cesta potrebujeme. Cesto bude spočiatku lepkavé, postupne však získa potrebnú konzistenciu.

Cesto miešame asi 15 minút, je nutné aby bolo cesto jednotné. Keď máme cesto dôkladne vymiesené, vložíme ho do plastovej misky, potrieme olivovým olejom a necháme kysnúť.

Naolejované cesto prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť minimálne 4-5 hodín, môžete nechať aj dlhšie, nie však menej.

Po uplynutí doby kysnutia si cesto vyberieme. Ak chcete urobiť mini pizze, jednoducho cesto prekrojte na viac častí a vyformujte malé placky alebo bochníky.

Rúru si predhrejte na vyššiu teplotu (asi 250 až 280 stupňov).

Teraz je čas, aby ste si vybrali aké ingrediencie pôjdu na oblohu pizze.

Pokiaľ máte ingrediencie vybrané, môžete začať s tvarovaním cesta. Vytvarujte si buď jeden alebo viac bochníkov, do ktorých zatlačte do stredu päsť. Tento jednoduchý trik zabráni vytekaniu omáčky a syra, zároveň budete mať istotu, že je cesto všade rovnako hrubé či tenké.

Pripravíme si plech na pečenie. Či už budete piecť jeden kus pizze alebo ich bude viac, pripravte si dostatočne veľký plech, aby sa cesto nelepilo na okraje. Dno plechu vymažte olivovým olejom a vysypte hladkou múkou.

Následne uložte pizzu. Keď tento krok máte za sebou, dajte pizzu do rúry piecť len na päť minút a potom vyberte. Začnite s vrstvením oblohy.

Pripravte si omáčku na pizzu. Paradajkový pretlak (najlepšie je použiť domáci, ale aj v obchodoch už dnes nájdete skvelý kvalitný paradajkový pretlak) si nalejte do panvice a pridajte bazalku, soľ a korenie. Zmes nechajte chvíľu prevariť a úplne na koniec pridajte pár strúčikov roztlačeného cesnaku.

Keď máte omáčku hotovú, odstavte ju z ohňa a nechajte chvíľku vychladnúť. Po vychladnutí začnite na cesto vrstviť omáčku. Nemusíte cesto úplne zaliať, ale je dobré aby bola omáčka všade – každému podľa chuti.

Nastrúhajte si silnejšiu vrstvu syra, v tomto prípade 70% mozzarelly a 30% polotvrdého syra ementál. Na koniec pridajte na krúžky nakrájanú salámu. Takto pripravenú pizzu dajte upiecť do rúry pri teplote 250 stupňov dozlatista.

Pizza je hotová a po krátkom vychladnutí vhodná na okamžitú konzumáciu. Keď pizzu pripravíte Vašej rodine, nebudú sa jej moc nabažiť. Táto pizza je naozaj lahodná a jej príprava nie je vôbec ťažká. Určite ju doma vyskúšajte. Prajeme Vám príjemné pečenie a dobrú chuť!

You Might Also Like