Moja babička z Poľska mi ukázala ich verziu segedínskeho gulášu a bol vynikajúci! Tu je jej recept

Bigos alebo Bigus je tradičný pokrm z východoeurópskej kuchyne. Predpokladá sa, že krajina jeho pôvodu korenia u našich susedov v neďalekom Poľsku.

Tam ho podľa historických zdrojov priviedlo litovské knieža Vladislav Jagelovský, ktorý počas lovu zbožňoval konzumovať tento pokrm.

Variant na jeho prípravu je nespočet, ale základnými surovinami každého receptu je kapusta a mäso. Hotový pokrm bude hustý, jemne kyslý s nádychom údenej arómy. Zvyčajne sa bigos pripravuje bez paradajok, ale pre kyslejšiu príchuť si ich tam môžete bez obáv pridať.

ingrediencie

400g hovädzieho mäsa
2 cibule
2 paradajky
1kg bielej kapusty
1 mrkva
Mleté čierne korenie
slnečnica olej
Soľ
Petržlenová vňať

Postup

Mäso si nakrájame na kocky. Keď nebudete mať mäso môžete pokojne použiť slaninu.

V hlbokej panvici alebo hrnci si na slnečnicovom oleji dozlatista pripravte mäso. Pridajte cibuľu a spoločne ich nechajte podusiť asi 8 minút. Mrkvu nakrájame na plátky, vložte ju k mäsu a varte ďalších 8 minút. Osoľte, okoreňte a celé premiešajte.

Paradajky nakrájajte na malé kocky, pridajte ich k zmesi a nechajte dusiť 5 minút.

Nakrájajte kapustu, osoľte ju a ručne premiešajte. Chvíľu počkajte, až pustí šťavu. Pridajte ju k mäsu a zelenine, prikryte pokrievkou a všetko poduste 50-60 minút. Čas od času premiešajte.

Ak máte radi petržlenovú vňať, nasekajte ju a vmiešajte ju do zmesi.

Najčastejšie sa bigos podáva s hriankami z bieleho alebo tmavého chleba. Čo sa týka pitného režimu, k tomuto jedlu sa hodí vodka alebo iný alkoholický nápoj. Na zdravie a dobrú chuť!

You Might Also Like