Mätový džem: Nielen výborne chutí, ale stačí 1 lyžička a bolesť brucha je preč!

Ochutnali ste už mätový džem? Jeho príprava je celkom jednoduchá a ak sa vám mäta rozbujarila na záhrade, toto je výborný spôsob, ako ju spracovať.

Džem je vynikajúci do dezertov a dokonca aj do mäsových marinád, ak máte radi chuť tejto bylinky, výborná je však aj pri zdravotných problémoch.

Mätový džem pre zdravie

Ak máte pocit „ťažoby“ v žalúdku, alebo trpíte nevoľnosťou alebo inými žalúdočnými ťažkosťami, dajte si lyžičku tohto džemu. Upokojí žalúdok a uľahčuje trávenie. Funguje podobne ako stará dobrá Alpa s cukrom, akurát chutí oveľa lepšie.

Džem je však výborný aj pri príznakoch prechladnutia a nádchy. Jeho silná aróma a chuť, dokáže uvoľniť dýchacie cesty a upokojuje zapálené hrdlo.

Dokonalé palacinky

Ochutnali ste už mätové palacinky? Vyskúšajte vaše obľúbené palacinkové cesto a na plnenie použite mätový džem a kúskami tmavej čokolády. Je to fantastická pochúťka!

Okrem toho sa mätový džem hodí aj do koláčov, zákuskov, nepečených dezertov či ovocných pohárov. Ide tiež o skvelý nápad na ručne zhotovený darček pre vaše drahé.

Na výrobu džemu potrebujeme:

  • 350 g mäty
  • 2 citróny
  • 1 kg cukru
  • 500 ml vody

Postup

Mätu umyjeme a prebytočnú vodu necháme odkvapkať. Potom mätu nakrájame nadrobno. Citrón dôkladne umyjeme a nakrájame aj s kôrou. Mätu a citrón dáme variť spolu s vodou.

Privedieme do varu a varíme 10 minút. Potom zložíme z plameňa, necháme úplne vychladnúť a scedíme.

Do tejto zmesi pridáme cukor a varíme na slabom plameni pod dobu 2 hodín.

Nezabúdame na miešanie – zmes bude postupne stále viac hustnúť. Horúcu zmes nalejeme do sterilizovaných pohárov a pevne zavrieme.

Mätové želé

Výborné nielen do dezertov, ale napríklad aj k mäsu či na chlebíčky. Výborne vyzerá a ešte lepšie chutí!

Potrebujeme:

  • 1 bal. želatíny
  • 1 lyžicu mätového sirupu
  • 225 ml vody
  • 3 lyžice kryštálového cukru

Postup

125 ml vody zmiešame s cukrom a sirupom.

100 ml vody použijeme na napučanie želatíny.

Potom napučanú želatínu, zahrievame, kým sa želatína nerozpustí. Podávame hneď.

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like