Máte v záhradke veľa papriky? Takto ju spracujete na zimu bez varenia a zamrazovania! Všetko, čo budete potrebovať, je jedna tajná surovina!

V lete sa zrodí, v zime sa zje. Mnoho plodín uchovávame a spracovávame tak, aby sme si na nich mohli pochutnať aj v chladných mesiacoch, kedy sa v záhrade nerodí nič. Ovocie i zeleninu zavárame, robíme džemy, čalamády, lečo, kečupy. No, čo s paprikou? Pripravte si vlastné domáce korenie v suchom i šťavnatom stave!

Šťavnatá paprika

Na prípravu šťavnatej papriky si vyberte len tie najzrelšie kúsky, ktoré sú aj samy o sebe dosť šťavnaté.

Čo budete potrebovať?

  • 1kg červenej papriky
  • 2 lyžičky soli
  • 2 aspiríny rozdrvené na prášok

Papriku umyte a osušte, vyberte jadierka. Nakrájajte ju na menšie kúsky, ideálne tenšie prúžky. Posoľte ju a prisypte rozdrvený aspirín. Dbajte na to, aby bol aspirín v práškovej forme. Všetko spolu dobre premiešajte a zmes nechajte odstáť 10 minút. Potom ju opäť premiešajte a šťavu, ktorú paprika pod vplyvom soli a aspirínu pustila v žiadnom prípade nevylievajte. Nechajte zmes odstáť ďalších 10 minút a zatiaľ si pripravte zaváracie poháre. Zmes do nich uložte a dobre uzavrite. Skladuje v chladničke a pridávajte do varených jedál ako ochucovadlo. Páni ju však znesú aj namiesto čalamády.

Aspirínu v recepte sa nemusíte báť. Na zdravie nebude mať v malom množstve vplyv a po prevarení už vôbec žiadny. Do papriky sa aspirínové tablety pridávajú ako konzervant. Aspirín totiž zaručuje dlhodobú ochranu proti skazení, neumožňuje proces fermentácie.

Šťavnatá paprika v oleji

Na tento spôsob si môžete pripraviť papriku rovnako ako pri predošlom recepte, ibaže ju po dôkladnom premiešaní prebehnite v mlynčeku na mäso. Naložte ju do zaváracích pohárov a zalejte 1 polievkovou lyžicou oleja. Ten zabráni tvorbe plesní. Poháre pri prvom aj pri druhom receptu uchovávajte v chladničke, alebo aspoň vo veľmi chladnej pivnici.

Mletá paprika

Ak ste si nikdy neskúšali pripraviť vlastnú mletú papriku, je najvyšší čas to urobiť. Je to veľmi jednoduché a navyše budete mať istotu, že jete len skutočne domácu papriku. Ľubovoľné množstvo celej papriky si rozložte na plech a nechajte na teplom a suchom mieste úplne usušiť. Ak sa bojíte, že paprika začne plesnivieť, dajte ju vysušiť rovno do rúry. Po vysušení vyberte jadierka a papriku zomeľte na prášok. Skladujte v uzatvárateľných nádobách, alebo vo vreckách na suchom a teplom mieste.

Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku!

You Might Also Like