Máte doma zvyšné mlieko a smotanu? Pripravte si tento lahodný dezert!

Zakúpené koláče dokážu neraz sklamať – ich chuť je umelá a o vhodnosti ingrediencii by sa dalo polemizovať. Ak chcete potešiť svojich blízkych niečím sladkým, lepšie urobíte, ak si koláč pripravíte v pohodlí vášho domova.

 

Piškótový koláč je najlepšou voľbou. Hoci príprava bode o trošku náročnejšia, vynahradí to svojou úžasnou chuťou a vôňou. Piškótový koláč sa najlepšie podáva s ľahkým krémom, napríklad smotanovým alebo vaječným. Alebo ich môžete pokojne spojiť dokopy.

Predstavujeme vám recept na piškótový koláč s krémom na báze pudingu a šľahanej smotany.

Na piškót budete potrebovať:

  • 250 g hladkej múky
  • 80 g oleja
  • 4 vajcia
  • 3 žĺtky
  • 250 g cukru
  • 2 čajové lyžičky vanilkového cukru

Na krém č. 1:

  • 200 g masla
  • 350 ml mlieka
  • 40 g vanilkového pudingu
  • 4 polievkové lyžice cukru

Na krém č. 2:

  • 500 ml hustej smotany (obsah tuku min 30%).

Príprava piškótu

  1. V miske si vyšľahajte bielka, pridajte k nim žĺtka, cukor – obyčajný aj vanilkový.
  2. Túto zmes vložte do vodného kúpeľa a za stáleho miešania zahrievajte na teplotu 40 stupňov.
  3. Zahriatu zmes šľahajte mixérom pri vysokej rýchlosti po dobu 10 minút.
  4. Do pripravenej zmesi pridajte preosiatu múku. Miešajte, kým nezískate tekuté cesto bez hrudiek.
  5. Do cesta pridajte rozpustené a vychladené maslo, dobre premiešajte.
  6. Pripravené cesto rozdeľte na dve časti. Pečte na dvoch plechoch zvlášť.
  7. Cesto nalejte na plech, ktorý je vystlaný papierom na pečenie. Pečte v predhriatej rúre na 175 stupňov asi 30 minút.
  8. Hotový koláč vyberte z rúry a nechajte ho úplne vychladnúť.

Príprava krému číslo 1:

  1. Z celkového množstva mlieka odoberte 150 ml a následne v ňom nechajte rozpustiť pudingový prášok. Zmes sa vymieša tak, aby v nej neboli žiadne hrudky.
  2. Zvyšok mlieka nechajte variť, pridajte do neho cukor a zmes pudingu. Všetko rýchlo premiešajte.
  3. Krém varíme na miernom ohni za stáleho miešania.
  4. Keď zmes zhustne, odstráňte ju z plameňa a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu za občasného miešania.
  5. Maslo izbovej teploty vyšľahajte do nadýchanej hmoty, potom ho pridajte po častiach do vychladeného pudingu a neustále šľahajte.

Príprava krému č. 2:

  1. Smotanu najskôr nechajte vychladiť v chladničke a potom šľahajte, až kým sa nezískate požadovanú konzistenciu.

Príprava koláča:

  1. Na spodnú vrstvu koláča naneste vanilkový puding (musí byť vychladený).
  2. Na puding následne naneste vyšľahanú smotanu a prikryte to druhým plátom cesta.
  3. Koláčik vyrovnajte v oblasti okrajov. Vrch môžete posypať práškovým cukrom. Hotový koláč nechajte v chladničke po dobu 8 hodín.

Páči sa vám tento recept? Podeľte sa o neho aj s vašimi priateľmi na Facebooku!

You Might Also Like