Maslové dvojfarebné pečivo – mäkké ako pavučinka

Nadýchané a jemné ako pavučinka. Maslové dvojfarebné pečivo na raňajky.

 

Budeme potrebovať:

1/2 l – mlieko
1 kocka – droždie
3 lyžice – kr. cukor
100 ml – teplá voda
4 lyžice – olej
1 lyžička – soľ
1 kg – hladká múka
2 lyžice – kakao
1 ks – pomaranč – kôra

podľa chuti hrozienka, brusnice, oriešky, ovocie

Na potretie:

3 ks – žĺtka
5 bal. – vanilkový cukor
100 g – maslo

Ďalej budeme potrebovať:

500 ml – voda
200 g – kr. cukor
3 bal. – vanilkový cukor

Postup:

1.

1/2 l mlieka, kocku droždia, cukor, kôru z pomaranča, olej, vodu, soľ a múku v miske dôkladne spracujeme na hladké cesto, ktoré rozdelíme na polovicu. Do jednej polovice pridáme kakao a znova spracujeme. Do cesta môžete pridať ľubovoľné suroviny, ako napríklad hrozienka, brusnice, oriešky, …

2.

Každú polovicu rozdelíme ešte raz, čiže dostaneme 2 tmavé guličky a 2 svetlé guličky. Necháme ich na teplom mieste 15-30 minút kysnúť.

3.

Maslo vymiešame so žĺtkami a vanilkovým cukrom.

4.

Cesta spracujeme na hrubšie kolieska, ktoré potrieme pripraveným maslom, rukami ich roztlačíme do obdĺžnika (maslo vtlačíme do cesta) a obdĺžniky zrolujeme.

5.

Jeden tmavý a jeden svetlý valec spojíme a prepletieme. Uložíme ich na plech a vložíme do studenej rúry. Teplotu zapneme na 180 stupňov a pečieme do zlata. Počas pečenia môžete vrch pečiva potierať pripraveným sirupom (voda + vanilka + cukor).

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

Zdroj: Coolinarika

You Might Also Like