Marhuľová marmeláda s minimom cukru podľa mojej babičky

Ingrediencie na 10 porcií

Na zhruba 1,5 kg marmelády:

  • 1 kg mäkkých vylúpaných marhúľ,
  • 250 – 400 g cukru (po ochutnaní buď pridáte alebo nie),
  • 10 -13 g pektínu rozmiešaného v malej miske s časťou cukru,
  • šťava z citróna (zhruba 1,5 polievkové lyžice)
  • 0,5 vylúpaných pevných marhúľ nakrájaných na kocky
  • dostatočný počet čistých pohárov a viečok, malé tanieriky vychladené v mrazničke

Postup

Celkový čas prípravy: 60 min

Mäkké marhule dám do hrnca s troškou vody a 100 g cukru a nechám zhruba 10 – 15 minút dusiť na nízkom plameni, kým úplne nezmäknú.

Poháre vyskladáme na plech a dám sterilizovať do rúry vyhriatej na 100 stupňov na cca 15 minút. Potom rúru vypnem a poháre nechám vnútri. Súbežne viečka dám do hlbokej panvice s vodou a nechám variť zhruba 5 – 10 minút za veľmi mierneho bublanie, potom vyberiem na čistú vypranú utierku a nechám uschnúť.

Uvarené marhule prepasírujeme cez sitko . Preložíme znovu do hrnca a pridám zhruba 100 g cukru, pektín a poriadnej premiešam (pokojne aj metličkou), a čistú lyžičkou ochutnám – ak je marmeláda málo sladká, pridám cukru. Následne pridám citrónovú šťavu, a za občasného miešania varím na veľmi miernom plameni ešte asi 5 minút.

Poháre vyberiem z rúry. Pripravím si lievik, naberačku, chňapky a viečka. Na dno horúcich pohárov nasypem približne 2 lyžice nakrájaných marhúľ, následne pomocou lievika a naberačky zalejte rozvarenú marmeládou a okamžite zavíčkujem, otočím hore dnom a nechám vychladnúť. Ak používam weckovky, nič hore dnom neotáčame, ale nažhavíte zavárací hrniec, alebo hlboký plech s vodou, poháre naukladáme dovnútra a Zavárame zhruba 20 minút (v zaváracom hrnci na 80, v rúre na 100 stupňov a na platni v obyč. Hrnci na najmiernejšom plameni ).

Po vychladnutí otočím poháre opäť dňom nadol a uskladníme v suchu a tme.

TIP: ak preferujete marmeládu hladkú, nemusíte pridávať nakrájané kocky, urobte marmeládu rovno z celého 1,5 kg. Ak radi experimentujete, môžete pridať tiež hrsť levandule alebo rozmarínu alebo lyžičku vanilky.

Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku!

zdroj: carujeme.cz

You Might Also Like