Magický pudingový koláč: Po upečení má síce tri rozdielne vrstvy, ale pripravujete ho len v jednej forme!

Jeden plech, jedno cesto, jeden torta zložený z troch vrstiev. Áno, je to možné! V tomto recepte sú použité všetky klasické suroviny, ktoré do koláčov patria, čiže vajíčka, múka, cukor a maslo, ale kúzlo je v rozdielnych množstvách, miešanie a v teplote. Toto všetko rozdelí koláč na tri vrstvy. Krémovú, pudingovú a piškótovú. Všetko, čo musíte urobiť, je inšpirovať sa týmto receptom. Určite nebudete ľutovať!

Čo budete potrebovať?

  • 3 vajíčka, žĺtky a bielky oddelené
  • 1 lyžicu vody
  • 1 hrnček cukru
  • 6 lyžíc rozpusteného masla
  • 1 hrnček múky
  • vanilkový cukor
  • štipku soli
  • 1 a 1/2 hrnčeka mlieka
  • práškový cukor na ozdobu

Ako na to?

Rúru si nastavíme na teplotu 150 stupňov. Vyberieme si guľatú formu na tortu, ktorú vytrieme maslom.

Žĺtky si oddelíme od bielkov a bielky zatiaľ dáme bokom. Žĺtky v miske zmiešame s vodou a cukrom. Pomocou metličky alebo v mixéri vymiešame vláčnu žltú penu. Najskôr miešame len žĺtky a postupne pridávame vodu a po častiach aj cukor.

Do žĺtkov postupne zapracujeme aj rozpustené maslo. Stále dobre miešame, aby sa nám suroviny dobre prepojili. Po častiach začnite pridávať múku. Miešajte opatrne a pomaly, kým sa cesto nespojí. Pridajte ešte vanilkový cukor alebo vanilkový extrakt a soľ. Na záver prilejeme mlieko. Cesto začne trochu peniť a bude redšie. Dobre ho premiešame a dáme bokom.

V inej miske si z bielkov vyšľaháme hustú penu. Postupne penu primiešavame k cestu tak, aby bolo vláčne a nadýchané. Dávajte pozor, aby ste nemiešali príliš silno. Cesto by počas pečenia spľaslo, čo určite nechcete. Pokiaľ v ceste zostanú aj nejaké nerozmiešané časti bielkovej peny, nebude to vadiť.

Cesto následne vylejte do okrúhlej formy. Bude trochu redšie a môže obsahovať hrudky, čo ale vôbec nevadí.

Koláč pečieme v rúre asi 50 minút, kým vrch nebude zlatistej alebo sépiovej farby. Po 50 minútach skúste cesto trochu stlačiť prstom. Ak sa neprelomí, keď ho jemne stlačíte, je hotové. Cesto by nemalo pôsobiť želatínovým alebo pudingovým dojmom.

Na záver stačí koláč posypať práškovým cukrom, nechať ho trochu vychladnúť a môžete ho podávať.

Ak by ste si nevedeli rady, pokojne sa pozrite na nasledujúce video, kde nájdete presný postup so všetkými krokmi!

Dobrú chuť prajeme!

Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku!

You Might Also Like