Leto je tu. Ideálny letný dezert, na ktorom si nielen pochutíte, ale ktorý vás tiež osvieži. Želé torta je to, čo musíte vyskúšať.

V lete sa vám sprístupňujú mnohé suroviny, ktoré môžete využiť na prípravu dezertov a múčnikov. Dozrievajú jahody, maliny, čerešne, broskyne a ďalšie skvelé ovocie. Lenže komu by sa chcelo stať pri sporáku alebo si rozpálenou rúrou zbytočne zvyšovať teplotu v dome? Našťastie existujú aj dezerty, ktoré nevyžadujú pečenie. A jeden z nich je aj naša želé torta s ovocím.

Ideálne na prípravu s deťmi

Ak vaše deti túžia po tom, aby vám pomáhali v kuchyni, potom je tento recept ideálny. Ovocie môžete zvoliť akékoľvek – ríbezle, egreše, maliny, jahody, černice, alebo aj pomaranče a ďalšie tropické ovocie. Vyberte ich jednoducho podľa sezóny alebo podľa toho, čo vám chutí. Vychladená torta vás v letnom sparne dokáže i ochladiť.

Želé torta s ovocím

Ako si môžete všimnúť nižšie, nebudete potrebovať žiadne špeciálne ingrediencie. Aj v tom spočíva príťažlivosť tohto dezertu. Na prípravu tejto torty budete potrebovať:

  • 500 g zakysanej smotany (15% tuku),
  • 400 g ovocia,
  • 1 polievková lyžica cukru kryštál,
  • 3 lyžice želatíny,
  • 1 štipka vanilky,
  • 250 ml vody.

Príprava želatíny

Najprv je potrebné pripraviť si želatínu. To urobíte tak, že si pripravíte pohár vody izbovej teploty a pridáte do nej želatínový prášok. Dobre premiešajte a nechajte tak 20 až 25 minút odstáť. Potom ju prelejte do hrnca a ohrejte na teplotu 70-80 ° C. V tomto bode si dajte pozor, aby želatína nedosiahla bodu varu. Akonáhle želatína dosiahne požadovanú teplotu, odstavte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.

Príprava krému

Kyslú smotanu vyšľahajte s cukrom a vanilkou. Miešajte tak dlho, kým sa cukor úplne nerozpustí. Do takto pripravenej zmesi vmiešajte umyté ovocie. Väčšie ovocie, ako sú napríklad marhule alebo broskyne, nakrájajte na kúsky. Miešajte opatrne, aby ste mäkšie ovocie nerozbili.

Prepojenie oboch zložiek

Ďalším krokom je naliať do krému pripravenú želatínu. Dobre ju premiešajte. Možno sa vám bude zdať, že výsledná hmota je príliš tekutá. Nebojte sa, všetko pekne stuhne, keď necháte tortu odstáť cez noc v chladničke. Hmotu prelejte do tortovej formy. Ak chcete, môžete ju vyložiť potravinárskou fóliou. Ak vám zostalo ovocie, môžete ním ozdobiť vršok torte. Ovocie zamiešané do krému by malo byť v tortovej forme rozložené rovnomerne.

Podávajte!

Po stuhnutí torty ju oddeľte od tortovej formy nožom. Nakrájajte ju na jednotlivé kúsky a servírujte. Tortu ste mohli nechať stuhnúť aj v miske. V takom prípade hmotu od misky oddelíte tak, že misku na 10-15 sekúnd ponoríte do horúcej vody. Ovocná želé torta je veľmi chutná, rovnako tak osviežujúca! Sladkokyslé želé v nej dobre korešponduje s kyslosťou ovocia.

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

 

You Might Also Like