Typické kaukazské placky, ktoré sa volajú Hychiny. Možno vyzerajú zložito, ale rozhodne nie sú. Budete ich mať hromadu, a to dokonca do 30 minút. Náplň môžete skúsiť rôznu, ale typická je práve syrovo-bylinková.🙂
ingrediencie
Placky
- 400 g hladkej múky
- 1 lyžica jogurtu
- 1 lyžička sódy
- 1 lyžička soli
- 300-400 g kaukazského syra Adygei (môžete použiť podobný čerstvejší syr, ktorý sa teplotou nerozteká, ale je stále hrudkovitý)
- veľká hrsť byliniek podľa chuti (napr. petržlen, koriander, kôpor, apod.)
- maslo na potretie placiek
Dip k plackám
- 200 ml jogurtu
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 lyžičky nasekaných byliniek podľa chuti
Postup
- K jogurtu primiešajte sódu a nechajte 5 minút odstáť.
- Múku zmiešajte so soľou, nalejte jogurt so sódou a spojte do pružného cesta.
- Nakoniec vymieste z cesta bochník, posypte zľahka múkou a nechajte 10 minút kysnúť pod utierkou alebo vo fólii.
- Na náplň zmiešajte syr, bylinky a soľ podľa chuti.
- Cesto rozdeľte na 6 rovnakých kusov a rozvaľkajte do placiek o priemere cca 10 cm.
- Do stredu každej placky dajte približne 2 lyžice náplne a uviažte do vaku.Vak následne rozvaľkajte do tenkého kruhu s priemeromzhruba 20 cm.
- Na suchej panvici opekajte placky na každej strane 3 minúty dozlatista.
- Skladajte ich na hromadu a hotovú placku vždy ľahko potrite maslom.
- Pred podávaním rozkrájajte do kríža.
- Hotové placky podávajte ešte horúce s dipom vytvoreným z rozotreného cesnaku byliniek a jogurtu. Dobrú chuť.🙂