Lahodná talianska brioška – hospodárna, pritom fantastická dobrota

Načerpajte múdrosť talianskych babičiek. Peňazí nebolo nazvyš, napriek tomu bolo potrebné dať na stôl niečo exkluzívneho. Vyzerá skvele a chutí ešte lepšie! Ideálny na raňajky, a ak niečo zostane, po krátkom zahriatí v rúre bude znamenitý i na večeru. 🙂

ingrediencie

na cesto

  • 500 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 180 ml mlieka
  • 1 kocka droždia
  • 80 g masla
  • 1 polievková lyžica cukru
  • 1 lyžička soli

na náplň

  • 130 g ementálu
  • 100 g varenej šunky (najlepšie vcelku)
  • čierne olivy

U voľby týchto surovín môžete povoliť uzdu svojej fantázii a briošky naplniť vami zvolenými surovinami, milovníci syra môžu experimentovať so syrmi, milovníci zeleniny so zeleninou, skrátka záleží len na vás, čo máte radi.

na povrch

  • mak
  • trocha mlieka

Postup

Krok 1 V prvom kroku začneme s prípravou cesta. Vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnnej rúre rozpustíme maslo. Medzi tým si zohrejeme mlieko tak, aby bolo vlažné. Do vlažného mlieka pridáme rozdrobené droždie spoločne s cukrom a necháme rozpustiť.

Krok 2 Do misy dáme múku a vajce, zalejeme rozpusteným maslom a premiešame.

Krok 3 Do takto vzniknutej hmoty pridáme kvások a opäť premiešame, kým sa nám suroviny pekne nespojí.

Krok 4 Teraz cesto miešame, kým nám nevznikne úhľadná a celistvá hmota. Takto pripravené cesto necháme odpočívať minimálne hodinu v teple, aby dostatočne nakyslo.

 

Krok 5 Medzi tým, čo nám kysne cesto, pripravíme si plnku. Syr, šunku aj olivy (v prípade, že ste zvolili vlastné suroviny, tak tieto suroviny) nakrájame na drobné kocky (ak máte šunku vcelku, môžete použiť strúhadlo).

Krok 6 Vykysnuté cesto vyvaľkáme na múkou posypanej doske do tvaru obdĺžnika.

Krok 7 Potom, čo máme cesto vyváľené do požadovaného tvaru, posypeme pripravenou plnkou.

Krok 8 Z cesta si pripravíme roládu.

Krok 9 Z pripravenej rolády vytvoríme kruh tak, že oba konce spojíme.

Krok 10 Takto pripravené cesto narežeme, aby sa všetko dôkladne prepieklo.

Krok 11 Cesto preložíme do bábovkovej formy, ktorú sme vymazali maslom a vysypali múkou. Vhodné je nechať ešte cca hodinu kysnúť. Potom potrieme mliekom a posypeme makom.

Krok 12 Teraz vložíme do rúry a pečieme asi 30 minút na 180 °. Dobrú chuť!

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like