Kurací paprikáš s haluškami: Recept priniesla babička z Maďarska a nikto v rodine tomuto jedlu neodolá. Najlepšie chutí s maslovými haluškami!

Už len pri vyslovení názvu tohto jedla sa nám zbiehajú slinky v ústach. Aj vy ste sa vrátili do svojho detstva, keď vám paprikáš robila stará mama a k nemu boli vždy domáce halušky? Najlepšie chutili s omáčkou z mäska a bolo jedno, či paprika páli, alebo nie.

Korenistá aróma a šťavnatá pálivá paprika. Úchvatné jedlo, ktoré patrí do každej domácej kuchyne. Nezaobídu sa bez neho dospelí a ani väčšina detí. Kurací paprikáš zbožňujú takmer všetci. Paprikáš má jednu obrovskú výhodu. Ak je niekto z rodiny vegetarián, dá sa pripraviť aj bez mäsa. Dnes si ale predstavíme originálny kurací paprikáš. Presne taký, ako by sa mal robiť, ak chcete dodržať pôvodnú receptúru.

Budeme potrebovať:

  • 1 kg kuracích pŕs
  • 3 paradajky
  • 2 papriky
  • bulharské korenie
  • 2 PL masla
  • 2 stredne veľké cibule
  • 3 PL mletej papriky
  • 2 PL hladkej múky
  • 200 ml kyslej smotany
  • 1 šálku vývaru, alebo tekutý bujón
  • soľ
  • čierne korenie

Postup prípravy:

  • Cibuľu si nakrájame na kocky a vložíme do hrnca s horúcim maslom. Necháme osmažiť do zlatista. Na cibuľu pridáme červenú papriku a za stáleho miešania necháme uvoľniť chute. Kuracie prsia si nakrájame na menšie medajlónky a opatrime vložíme k cibuli. Mäso v hrnci osolíme a okoreníme a necháme zakryté dusiť približne 5-7 minút.
  • Po prevarení mäsa vložíme do hrnca nakrájané paradajky a papriky. Ak nemáte radi šupku z paradajok, predtým si ich oblanžírujte v horúcej vode a šupku a potom opatrne odstráňte.
  • Keď sme do hrnca vložili zeleninu, prilejeme vývar a počkáme, kým zmes nezačne vrieť. Keď príde do bodu varu, zakryjeme hrniec pokrievkou, stíšime oheň na nízku teplotu a necháme dusiť 50 minút. Na záver si zmiešame kyslú smotanu s múkou tak, aby sme nevyrobili hrudky a vmiešame do omáčky.
  • Všetko spolu dobre premiešame a nezakryté varíme ešte 5-7 minút. Dochutíme soľou a korením ak treba a môžeme podávať. Paprikáš je najlepší s haluškami, no mnohí ho jedávajú aj s cestovinami, či s ryžou.
  • Vo väčšine domácnosti sa na paprikáš používa smotana na varenie, alebo na šľahanie. Napriek tomu sa nebojte vyskúšať použiť kyslú smotanu. V spojení s múkou paprikáš vynikajúco zahustí a bude chutiť ako nikdy predtým.
  • Pre milovníkov pikantného jedla odporúčame k sladkej paprike primiešať trochu štipľavej, alebo čili. Ak chcete, aby vaše jedlo chutilo naozaj korenisto pridajte ešte k cibuli pár zrniek celého čierneho korenia a môžete dať aj bobkový list. Vôňa aj chuť omáčky bude výraznejšia. Prajeme Vám dobrú chuť.

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

sovkusom.ru

You Might Also Like