Krémový jablkový koláč s vanilkovým krémom a kyslou smotanou!

Počas posledných dní sa vonku ochladilo, a preto okrem teplého oblečenia je potrebné dopĺňať vitamíny. Tie môžeme získať zo stravy vďaka konzumácii ovocia a zeleniny. Ak sa Vám však nechce jesť surová jablká, pripravte si tento koláč!

Dnešný recept je na prípravu výborného koláča plneného jablkami. Obsahuje však ešte jednu zložku, ktorá sa skvele hodí do chuťou jesene, a to je vanilkový krém . Koláč vďaka nemu nie je suchý a chutí skvele!

zloženie cesta

  • 1 vajce
  • 2 polievkové lyžice kyslej smotany
  • 180 g masla
  • 150 g cukru
  • 0,5 balíčka prášku na pečenie
  • 360 g múky
  • štipka soli

zloženie krému

  • 350 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 2 lyžice škrobu
  • 4 lyžice cukru
  • 1/3 vanilky
  • 2 veľké jablká
  • mletá škorica
  • práškový cukor

Príprava

Príprava cesta: preosejte múku do hlbšej misky, vmiešajte soľ a prášok do pečiva, pridajte studené maslo a dobre zamiešajte. Pridajte do cesta vajcia, cukor a kyslú smotanu, dobre premiešajte a získate mäkké, hladké cesto. Sformujte bochník a odložte cesto do chladničky, kým nebude hotový krém.

Príprava vanilkového krému: Zmiešajte vajíčko, cukor, vanilku a škrob v hrnci a zohrejte, prilejte studené mlieko, povarte a vyberte zmes zo sporáka.

Chladné cesto rozdeľte na dve časti s veľkosťami 1/3 a 2/3. Väčší kus vyvaľkajte a umiestnite ho do plechu s priemerom 20 cm, cesto pokrýva aj stranu formy. Očistite jablká, nakrájajte ich a zmiešajte so škoricou. Poklad jablká na cesto a naň nalejte horúci uvarený krém. Druhý list cesta rozvaľkajte a nakrájajte na podlhovasté kusy. Tými prikryte povrch krému. Pripravený koláč umiestnite do predhriatej rúry, pečte na 180 stupňov po dobu 40-50 minút, kým sa nesfarbí dozlatista. Nakoniec nakrájajte, posypte práškovým cukrom a môžete podávať!

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

zdroj: ketkes.com

You Might Also Like