Krásne mramorové záviny, sú bohato plnené, lebo mi ich máme radi takto!

Každý rok ich pripravujem takto, u nás je favoritom tento recept! Od bohatej plnky sú také neodolateľne chutné.

 

Prísady:

Na cesto:

  • 50 dkg hladkej múky
  • 20 dkg masla alebo hery
  • 7 dkg práškového cukru
  • soľ
  • 1 ½  droždia
  • 2 žĺtky
  • 1 dl mlieka

Plnka:

  • 50 dkg mletých orechov alebo maku
  • 20 dkg práškového cukru
  • 3 dl mlieka
  • 5 dkg hrozienok
  • vanilkový cukor
  • škorica
  • kôra z 1 citróna
  • 1 pl medu

Do orechovej plnky ja pridávam pomarančovú kôru a nedám škoricu.

Príprava:

Droždie nechám napučať v mlieku, zatiaľ zmiešam ostatné suroviny a nakoniec pridám napučané droždie, vymiesim hladké cesto.

Cesto rozdelím na 4 rovnaké časti a odložím do chladničky odležať.

Na plnku nechám zovrieť mlieko s cukrom, s vanilkovým cukrom, medom a citrónovou kôrou. Potom pridám mak alebo orechy a nechám vychladnúť.

Cesto vyvaľkáme natenko, potrieme plnkou, obe konce zahneme a zavinieme napevno.

Potrieme žĺtkom a necháme na teplom kysnúť ešte ½ hodinu, teraz potrieme bielkom a odložíme do chladničky na ½ hodinu.

Pečieme na strednej teplote 20-25 minút.

Vrch závinu bude krásne mramorový.

 

 

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like