Konečne som objavila tento recept a cuketové placky už nevyprážam, ale pečiem ich vo forme na muffiny: Sú neskutočné a hneď hotové!

Cuketa sa v kuchyni používa na mnoho spôsobov, takmer vždy tepelne upravená. Taktiež chutí aj surová, napríklad v rôznych šalátoch.

Cuketa má veľmi jemnú chuť, preto ak ju okoreníte a pridáte k nej výrazné ingrediencie, nič tým nepokazíte.

Najkvalitnešie sú mladé cukety, ktoré sú dlhé približne 25 cm a ich semená ešte nie sú plne vyvinuté, takže sú mäkké. Energetická hodnota cukety je nízka, pretože obsahuje až 90 % vody a približne 4 % sacharidov. Má vysoký obsah minerálnych látok, ako napríklady draslík, ktorý z tela vyplavuje prebytočnú vodu a soli. Ďalej cuketa obsahuje mienárly ako horčík, fosfor, mangán, zinok a vitamíny B1, B2, A, C E a mnoho ďalších.

 

Potrebujeme (na 9 kusov):

1 stredne veľká cuketa

1/4 červenej papriky, jemne nakrájanej na kocky

1 šálka strúhaného syra (syrov)

2 vajcia

Soľ a korenie podľa chuti (podľa chuti viac korenia)

125 g  hladkej múky

1 lyžička prášok do pečiva

Maslo na vymastenie formičiek

Postup:

Cuketu nastrúhame (nežmýkame), vajcia vymiešame so soľou a korením, vmiešame cuketu, nakrájanú papriku, strúhaný syr a premiešame. Pridáme aj múku, prášok do pečiva, opäť premiešame a zmes navrstvíme do vymastených otvorov na muffiny.

Pečieme pri teplote 200 stupňov 25 minút.

 

 

zdroj: https://realninik.blogspot.com

You Might Also Like