Konečne som našla recept na ten najideálnejší závin – menej cesta, viac maku! Chutí ako počas detstva od vašej babičky

Všetci sme zbožňovali návštevu našich starých mám, pretože sme vedeli, že má pre nás prichystané niečo dobré pod zub. Dnes vám ponúkneme ideálny makový závin, ktorý vás ohromí svojím tenkým cestom a bohatou náplňou.

Ingrediencie

  • 500 g lístkového cesta
  • 250 g maku
  • 250 ml mlieka
  • 300 g medu
  • 7-8 PL cukru
  • 100 g masla
  • 1 vajce

Postup

Pripravené cesto si vyvaľkajte s menším množstvom múky. Optimálna hrúbka cesta je 1 cm.

Suchý mak si zalejte vriacou vodou, a nechajte ho povariť pár minút.

Potom si mak preceďte cez sitko a spojte ho s cukrom. Hotovú zmes pretlačte cez mlynček na mäso.

Makovú zmes si premiestnite do hlbokého hrnca, pridajte k nej med, maslo a premiešajte.

Hrniec si položte na slabý plameň, postupne k nemu prilievajte horúce mlieko a nechajte variť, až kým vám nevznikne sypkejšia konzistencia. Maková plnka je pripravená.

Plnku si rovnomerne rozotrite po celej ploche cesta a zaviňte si závin po pozdĺžnej strane cesta.

Vytvorený závin si položte na vymastený plech a nechajte ho odpočinúť 10-15 minút.

Povrch koláča potrite vaječným žĺtkom a vložte ho do rúry predhriatej na 180-190 stupňov.

Pečte 25-30 minút, v závislosti od vašej rúry.

Závin môžete posypať práškovým cukrom alebo škoricou – po čom vaše srdce túži. Maková plnka bude dokonalá ak do nej pridáte hrozienka, orechy alebo napríklad sušené marhule.

Makový závin je ideálny nielen na oslavu či sviatky, ale aj kedykoľvek inokedy v roku. Prajeme vám dobrú chuť!

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

zdroj:takprosto.cc

 

You Might Also Like