Konečne som našla recept na pravý skalický trdelník, ktorý sa vôbec nelíši chuťou od tých z trhu

O právo, nazývať trdelník svojim tradičným jedlom, sa bije česká a slovenská kuchyňa, ale nezaostáva za nimi ani tá maďarská či rumunská. Chuť trdelníku je výnimočná a široko ďaleko nie je nič, čo by sa im podobalo, ale napriek tomu sa pripravujú úplne jednoducho. Jeho názov pochádza od dreveného valca, na ktorom sa pečie – trdlo.

Vyskúšajte si ho pripraviť aj vy doma!

ingrediencie:

350g polohrubej múky
100g cukru
2 vajcia
100g vlašských orechov
1 PL slnečnicového oleja
1 lyžičku suchého droždia
70g masla
100ml mlieka
1/2 lyžičky škorice
Soľ podľa chuti

postup:

1) Rozpustite si droždie v teplom mlieku, nechajte ho tak 5 minút a prikryte ho handričkou alebo inou tkaninou.

2) Roztopte si maslo, vylejte ho do misky a nechajte ho vychladnúť. V druhej miske si zmiešajte žĺtky s polovicou cukru a následne ich pridajte k maslu. Teraz tam môžete naliať aj mlieko s droždím.

3) Dajte si do múky štipku soli a preosejeme ju cez sitko. Pomaly ju za stáleho miešania pridávajte do zmesi, aby tam bolo čo najmenej hrudiek. Vypracujte si cesto a nechajte ho odstáť 30 minút na teplom mieste.

4) Kým cesto vykysne, rozomelie si orechy v mixéri, pridajte zvyšný cukor a škoricu.

5) Pred pečením si okolo kartónových valcov omotajte alobal alebo potravinársku fóliu a namažte si ich olejom až po vrch fólie.

6) Vezmite si cesto a rozdeľte ho na 8 kúskov. Vyvaľkajte si ich do tvaru klobás s hrúbkou 1,5 cm a omotajte ich na valček tak, aby vám vznikol tvar valca. Potrite cesto s ľahko vyšľahanými bielkami, posypte orieškami a škoricou. Valčeky si položte na hrany formy tak, aby sa nedotýkali jej dna.

7) Trdelník pečte 25-30 minút v rúre pri teplote 180 stupňov.

U nás sa podáva ešte horúci, ale napríklad v Maďarsku ho môžete nájsť aj v chladnejšej verzii posypaným čokoládou. Na posýpku vyberte čokoľvek, čo je dostatočne drobné na to, aby sa to udržalo na chrumkavom karameli. Ak by sa vám zdal postup trochu komplikovaný, v obchodoch sa už dajú zakúpiť aj formy na trdelníky!

Želáme vám dobrú chuť!

You Might Also Like