Keď sa naučíte tento recept na zdravšie čipsy, už nikdy si ich nekúpite v obchode

Zemiakové lupienky sú obľúbeným pokrmom mnohých ľudí. Väčšinou sa pripravujú vo veľkej panvici plnej oleja, čo nás odrádza, najmä ak vyznávame zdravý životný štýl. Zdravšou verziou by mohli byť práve zemiakové lupienky, ktoré si pripravíte doma.

Ak ochutnáte tento recept, už nikdy si balíček čipsov nekúpite v obchode.

Budete potrebovať:

zemiaky

soľ (prípadne koreniny podľa chuti)

kokosový olej

voda

 

Postup: 

V sklenenej miske si najskôr zmiešajte približne 3 šálky vody a 1 čajovú lyžičku soli. Tento pomer je ideálny v prípade, že máte približne 0,5 kg zemiakov. Čím väčšie množstvo, tým sa dávka vody a soli zvyšuje. Soľ v miske by mala byť úplne rozpustená.

Do misky nastrúhajte zemiaky. Na prípravu tenučkých plátkov budete potrebovať špeciálny krájač, ktorý môžete nájsť pod názvom „mandolína“. Ak mandolínu nemáte, pokúste sa zemiaky nakrájať pomocou noža.

Všetky plátky by mali byť ponorené vo vode.

Do veľkého hrnca si dáme 6 až 7 šálok vody a jednu lyžičku soli. Privedieme ju do varu.

Nakrájané zemiaky vyberte z misky a vložte ich do vriacej vody. Blanšírujte zemiaky približne 4 až 5 minút na najväčšom plameni. Blanšírovanie je špeciálna tepelná úprava, kedy sa zelenina alebo ovocie najskôr krátko povarí a potom sa vloží do studenej vody.

Potom vypnite sporák, hrniec zakryte pokrievkou a nechajte zemiaky ponorené ďalšie 3 až 4 minúty. Zemiaky by mali byť trochu priesvitné. Sceďte ich, opláchnite studenou vodou a vložte naspäť do misky.

Pridajte 1 lyžičku rozpusteného kokosového oleja a 1 lyžičku soli. Všetko dobre pomiešajte, a ak je potrebné, pridajte ešte kokosový olej. Potom zemiakové plátky poukladajte na plech, na ktorom je papier na pečenie. Rozostup medzi jednotlivými kolieskami by mal byť približne 0,5 cm. Zemiakové čipsy pečieme v predhriatej rúre na 250 °C približne 10 až 15 minút.

Čipsy pravidelne kontrolujte. Keď uvidíte mierne hnedé okraje a zlatavý povrch, môžete ich vybrať z rúry. Nechajte ich vychladnúť a následne môžete podávať. Ideálny pokrm k filmu alebo na párty s priateľmi. Dobrú chuť.

 

 

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like