Kamarátka mi prezradila super recept na domáce jahodové víno. Voňavý letný drink je úžasný na leto. UROBTE SI HO AJ VY

Máte radi víno a nikdy nepohrdnete ochutnávkou nových chutí? Čo tak pohár jahodového? Ponúkame vám recept, ako si ho vyrobíte doma! Je dôležité poznamenať, že hoci sa pri výrobe normálneho vína strapce hrozna neumývajú (na zachovanie vinných kvasníc), jahody určite dôkladne umyte. Buďte trpezlivý a nechajte vínu dostatok času na kvasenie, pretože až potom odhalí svoju božskú chuť!

Ingrediencie

  • 3 kg jahôd
  • 3 litre vody
  • 2 kg cukru
  • Hrozienka podľa chuti

Postup

  1. Vyberte si jahody ktoré sú bez akéhokoľvek poškodenia a náznakov hniloby. Umyte ich a odstráňte stopky. Pomeľte ich v mlynčeku na mäso alebo rozpučte rukami. Nepoužívajte mixér, ten rozmixuje aj jahodové zrniečka, ktoré by potom vínu dodali horkú príchuť.

  1. Pripravte si sirup: Vo vode, zohriatej na 30 stupňov, rozpustite 1 kg cukru.
  2. Jahodové pyré prelejte do širokej nádoby a pridajte sirup. Pre zvýšenie procesu kvasenia môžete pridať aj hrsť neumytých hrozienok (nie je to povinné).
  3. Prikryte nádobu gázou, aby bola chránená pred hmyzom a položte ju na tmavé miesto (nie studené) po dobu 5 dní. Už po 12 hodinách uvidíte prvé známky kvasenia: šumenie a vôňa kvasenia. Aby ste zabránili vzniku plesní, 2-3x denne zmes premiešajte drevenou varechou.
  4. Po uplynutí stanoveného času, prefiltrujte šťavu cez gázu, poriadne vyžmýkajte. Výslednú tekutinu prelejte do kvasnej nádoby na víno, aby vám ostala 1/3 objemu nenaplnená. 500 g cukru rozpustite v malom množstve šťavy a následne ho pridajte do nádoby.

  1. Nádobu uzatvorte pomocou špeciálneho plastového uzáveru na víno alebo lekárskou rukavicou s otvorom na jednom prste. Nechajte kvasiť na tmavom mieste pri teplote 18-28 stupňov.

  1. Po 5 dňoch si odlejte 250 ml muštu, rozpustite v ňom 250 g cukru a opäť pridajte do nádoby na kvasenie. O 5 dní neskôr opakujte postup so zvyšnými 250 g cukru.
  2. Po 30-50 dňoch uvidíte, že sa aktívne kvasenie ukončí, mušt naberie svetlejšiu farbu a usadenina sa usadí na dne. Je čas zliať mladé víno z usadeniny. Ochutnajte a prípadne skontrolujte jeho sladkosť.

  1. Víno nalejte do sklenenej fľaše zatvorte a položte na chladné miesto (5-16° C) pre zrenie. Skladujte ho minimálne 2 mesiace – chuť nápoja sa výrazne zlepší a farba bude trochu totožná s brandy. Ak sa vo fľaši objaví usadenina, je potrebné víno preliať do novej čistej fľaše. Výsledné množstvo alkoholu sa bude pohybovať medzi 10-12%.

Jantárový nápoj bude vaším voňavým zdrojom zrelých jahôd. Vychutnajte si ho plnými dúškami!

Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku!

zdroj:sovkusom.ru

You Might Also Like