Kamarátka mi poradila, aby som do obľúbeného cesta na donuty pridala kefír. Nechcelo sa mi tomu veriť, ale táto sladká pochúťka je ešte lepšia!

Tiež ste zvyknutí si svoju popoludňajšiu kávu či čaj vychutnávať s niečím sladkým? Tieto úžasné, sladké a veľmi chutné donuty sú to pravé orechové pre každé takto strávené popoludnie. Čo je pri tomto recepte úplne najlepšie? 

Príprava je úplne jednoduchá a tiež veľmi rýchla. Nemusíte teda vôbec dlhé hodiny čakať, než Vám napr. Vykysne cesto. Nuž, vyskúšajte sami a uvidíte!

Čo budete potrebovať?

  • 2 a 1/2 hrnčeka hladkej múky
  • 250 ml kefíru
  • 5 lyžíc cukru
  • 1 vajíčko
  • 3 lyžice oleja
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • štipku soli
  • olej na vyprážanie
  • práškový cukor na posypanie

Postup

Najskôr si zmiešajte kefír, vajíčka, soľ a cukor.

Potom pridajte jedlú sódu a 3 lyžice oleja. Nezabudnite dôkladne premiešať.

Potom už len stačí prisypávať hladkú múku a cesto neustále miešať. Odporúčame používať ruky, aby ste mali jasnejšiu predstavu o tom, akú konzistenciu cesto má.

Cesto by malo byť vláčne, ale zároveň aj elastické. Ak spĺňa Vám tieto podmienky, zabaľte ho do plastovej fólie a nechajte odpočívať 25 minút

Cesto rozdeľte na dve časti a vyvaľkajte kruh o šírke cca 1 cm.

Pomocou skleneného pohára vykrojte krúžky a dovnútra každého urobte ešte ďalšie krúžok tak, aby Vám vznikol klasický tvar donutu.

Na panvicu si dajte potrebné množstvo oleja a donuty v ňom zmažte z oboch strán kým nebudú mať klasickú zlatú farbu.

Na záver nechajte donuty trochu vychladnúť a potom ich posypte práškovým cukrom.

Dobrú chuť prajeme!

Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku!

You Might Also Like