Juhoslovanský medový krémeš z lístkového cesta.

POTREBNÉ PRÍSADY:

1 lístkové cesto(ja vždy kupujem-väčšinou Tesco)

CESTO:

5 vajec,

20 dkg práškového cukru,

4 PL polohrubej múky,

8 dkg mletých orechov,

1 prášok do pečiva

PLNKA:

1/2 l mlieka,

6 PL hladkej múky,

15 dkg kryštálového cukru,

1 vanilka,

25 dkg masla(palmarín,hera)

Postup:

Nachystám si lístkové cesto.  Rozvaľkáme a popicháme nožíkom alebo vidličkou.Pečiem na opačnej strane plechu a plech len trocha potriem vodou.

Lístkové cestá máme upečené tak môžeme pokračovať ďalej.

Ideme na cesto:5 žltkov miešame s 20 dkg prášk.cukru. Odvážime si 8 dkg orechov a k tomu pridáme 4 PL polohrubej múky. Ešte pridáme PDP a máme to nachystané do vymiešaného cesta.

Ale ešte si vyšľaháme sneh z 5 bielkov.  A všetko spolu zamiešame samozrejme do vymiešaného cesta.

Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a dáme upiecť.

Keď sú cestá popečené a vychladnuté môžeme začať s prípravou plnky: v 1/2 litri mlieka si rozmiešame 6 PL hladkej múky(už som dávala aj polohrubú keď som nemala hladkú a bolo to O.K). Ešte vmiešame 15 dkg kryštálového cukru a vanilku a poriadne rozmiešame. Uvaríme hustú kašu,ktorú potom necháme vychladnúť. Do vychladnutej kaše primiešavame postupne maslo a vymiešame hladký krém.

Krém je už hotový,nachystaný na plnenie tak ideme na to. Na jedno lístkové cesto si natrieme jednu polovicu krému, priložíme orechovým cestom a natrieme druhú polovicu krému a priložíme druhým lístkovým cestom. Koláčik potom treba zaťažiť-ja ho väčšinou naplním ver a je zaťažený do rána 2 kg,ale stačí aj na pár hodín.

Ráno potom odťažíme posypeme práškovým cukrom a pokrájame.

zdroj: mimibazar.sk

You Might Also Like