Jesenný dezert z jemného tvarohu a tekvice: Nemajú naňho ani dezerty z cukrárne!

Jeseň mnohí z nás milujú už len kvôli tomu, že nám ponúka nádherné plody vo forme tekvíc, ktoré môžeme použiť pri varení, na dekoráciu interiérov, ale aj na prípravu rôznych liečivých receptov. Ak sa počas nastávajúcej chladnej sezóny budete chcieť niečím rozveseliť, tekvica je skvelým riešením na sladký a zdravý dezert!

 

Ingrediencie

  • 800 g tekvice
  • 500 g tvarohu
  • 200 g cukru
  • 5 vajec
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • 25 g maku
  • Kôra z 1 pomaranču
  • 100 g smotany

Postup

  1. Dužinu z tekvice vložte do rúry a upečte. 100 g dužiny si nechajte na polevu a zvyšok pretlačte v niekoľkých vrstvách gázy. Vysušenú tekvicu rozmiešajte v mixéri alebo v mlynčeku na mäso. Pridajte 70 g cukru, kôru, 2 vajcia, 1 PL škrobu a dôkladne premiešajte.

 

  1. Mak si prevarte vo vode na nízkom plameni po dobu 15 minút. Vodu zlejte a mak vysušte.
  2. V mixéri si zmiešajte tvaroh a 100 g cukru až kým nenadobudne jednotnú konzistenciu. Následne pridajte 2 vajcia, 1 PL škrobu a mak.

 

  1. Na dno formy (najlepšie je použiť oddeliteľné) si dajte papier na pečenie, ktorý potriete maslom a nezabudnite ani na okraje formy. Posypte ich malým množstvom múky a striedavo do formy vkladajte 1 PL tvarohu a 1 PL tekvice.

  1. Snažte sa, aby výsledná zmes bola rovnomerne rozložená.

  1. Pomocou drevenej varešky alebo špilky si od stredu ku krajom vytvorte niekoľko čiar. Koláč vložte do rúry a pečte ho asi 40 minút pri 170 stupňoch.

  1. Medzitým si pripravte polevu: zmiešajte smotanu, 30 g cukru, 1 vajce a 100 g tekvicového pyré.
  2. Upečený koláč polejte touto polevou a nechajte v rúre ešte ďalších 10 minút.

  1. Následne nechajte koláč vychladnúť a môžete podávať!

Množstvo cukru závisí len na vás, môže ho byť viac alebo aj menej. Ak držíte diétu, pokojne ho nahraďte medom alebo umelým sladidlom. Taktiež si koláč môžete ozvláštniť pridaním škorice, kandizovaného ovocia či iných ingrediencií pre ešte zaujímavejšiu chuť.

 

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

zdroj:takprosto.cc

You Might Also Like