JEDNODUCHÝ veterník na plechu: Tento recept zvládne aj ten, kto sladké vôbec nepečie…

Sladké takmer vôbec nepečiem a už vôbec nie žiadne zložité dezerty, akými sú veterníky. Na tento recept som si trúfla len preto, že som zatúžila po dobrom veterníku a kamarátka mi tvrdila, že to zvládnem ľavou zadnou.

 

A naozaj, podaril sa mi dokonale. Budete sa čudovať, že niečo tak dobrého môže byť tak jednoduché!

Čo budeme potrebovať:

Na cesto:

300 ml vody
250 g margarínu
250 g hladkej múky
štipku soli
8 vajec

Na náplň:

7 lyžíc kr. cukru
1 l mlieka
3 bal. zlatého klasu
250 g masla

Voliteľné:

2 bal. smotany na šľahanie
2 bal. stužovača

Na vrch:

Karamelovú alebo čokoládovú polevu

Ak chcete pripraviť domácu polevu:

50 g kr. cukru
7 lyžíc mlieka
200 g práškového cukru

Postup:

Pripravíme si odpaľované cesto. Na plameni si v hrnci s hlbším dnom vo vode rozpustíme margarín, pridáme múku a za stáleho miešania varíme.

Vznikne nám hustá kašovitá hmota, ktorú varíme približne 5 minút, potom zložíme z plameňa a necháme chvíľu vychladnúť – asi 10 minút. Ak si cesto preložíte do druhej nádoby, stačí aj 4-5 minút.

Do cesta postupne ručným šľahačom všľaháme po jednom vajci. Vznikne nám krémovitá hmota, ktorú si rozdelíme na dve polovice. Na plech uložíme papier na pečenie, ktorý ľahko navlhčíme. Na papier natrieme jednu polovicu polovicu cesta – najlepšie to ide cukrárskym jazykom.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov 30 minút. Po upečení ešte štvrťhodinku neotvárame rúru.

Po upečení je cesto nerovnomerné, vyzerá ako vlny. Rovnakým spôsobom upečieme aj druhý plát.

Na krém si rozpustíme cukor kryštál na panvici. Keď je rozpustený, zalejeme ho asi 750 ml mlieka a miešame, aby sa mlieko spojilo s rozpusteným cukrom.

Vo zvyšnom mlieku rozmiešame pudingové prášky a vlejeme do vriacej zmesi. Varíme, než zhustne hmota.

Potom zložíme z plameňa. Necháme vychladnúť (občas premiešame) a zatiaľ si našľaháme zmäknuté maslo, ktoré po lyžičkách vmiešame do vychladnutého krému.

Krém natrieme na jeden plát upečeného cesta. Zo smotany a stužovača si ušľaháme šľahačku a netrieme ju na krém. Prikryjeme druhým plátom upečeného cesta.

Karamelovú polevu môžete použiť kupovanú, prípadne stačí aj rozpustená čokoláda. Pre domácich karamelovú polevu, tak ako pri príprave krému si rozpustite cukor a následne pridajte mlieko.

Nakoniec za stáleho miešania pridáme do zmesi aj práškový cukor a varíme, kým na nevznikne hnedá jednotná hmota.

 

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like