Jablková taštička ako z McDonaldu. Skvelý doplnok ku káve alebo len tak samotný.

Na prípravu cesta budeme potrebovať:

2 šálky polohrubej múky,
1/4 šálky kr. cukru,
1/2 ČL mletej škorice,
1/4 ČL hrubozrnnej soli,
3/4 šálky nízkotučného tvarohu,
4 PL masla izbovej teploty.

Na prípravu plnky budeme potrebovať:

2 jablká,
1/4 šálky kr. cukru,
2 PL masla,
1/4 šálky mletej škorice,
4 PL vody,
1 PL kukuričného škrobu,
rastlinný olej na vyprážanie.

Ďalej budeme potrebovať:

1 vajíčko,
1 balíček škoricového cukru.

POSTUP:

 Krok 1  
Múku, cukor, škoricu a soľ zmiešame dohromady. Pridáme tvaroh a maslo a za stáleho miešania vytvoríme pevné cesto.

 Krok 2  
Zabalíme ho do fólie a necháme minimálne 30 minút odležať v chladničke.

 Krok 3
Pripravíme si plnku. Jablká olúpeme, zbavíme jadier a nakrájame ich na kocky. Spolu s cukrom a maslom ich opražíme na ohni. Keď sa nám maslo rozpustí, pridáme 4 PL vody a podusíme to cca 10 minút, kým nám jablká nezmäknú. Nakoniec pridáme kukuričný škrob a chvíľu povaríme, kým nám hmota nestuhne.

 Krok 4  
Keď sú jablká mäkké, odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. Do vychladnutých primiešame škoricu.

Prvá varianta: PEČENIE

 Krok 5  
Trúbu si predhrejeme na 180 stupňov a plech na pečenie si vystelieme papierom na pečenie.

 Krok 6  
Valčekom si vyvaľkáme vychladené cesto a nakrájame si obdĺžniky o veľkosti 10 x 5 cm.

 Krok 7  
Naukladáme ich na papier na pečenie, navrstvíme jablkovú dreň a zakryjeme ju druhým plátom cesta. Kraje pomocou vidličky pritlačíme.

 Krok 8  
Cez vrchný plát si urobíme tri šikmé rezy. Vajíčko si rozmiešame spolu s 1/2 balíčka škoricového cukru a potrieme nimi celý koláčik.

 Krok 9  
Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 25 minút.

 Krok 10  
Upečené vyberieme a necháme vychladnúť na mriežke. Na ešte teplý nasypeme trochu škoricového cukru.

Druhá varianta: VYSMÁŽANIE

Pripravené taštičky si vložíme na 1 hodinu do chladničky (v mrazničke ich môžeme skladovať po dobu 3 mesiacov). Takto vychladené si vysmážame v rastlinnom oleji. Vysmažené necháme odkvapkať na servítke, aby sme sa zbavili prebytočného oleja. Ešte teplé posypeme škoricovým cukrom.

 

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

Dobrú chuť!

You Might Also Like