Fantastický tradičný recept na zaváraný bravčový bôčik s rascou – Vynikajúca pochúťka!

Vynikajúca pochúťka, na ktorej si pochutí určite nielen staršia generácia, ktorá tento recept pripravuje dodnes, ale aj mladá generácia, ktorá si po prvom ochutnaní zapamätá neodolateľnú chuť!

 

Budeme potrebovať:

– 3 kg bôčik s košťou a kožou,
– 3 lyžičky drvenej rasce,
– 2 lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia,
– kuchynskú soľ (na kilo mäsa netto 21 g),
– voda (na 1 pohár o objeme 0,7l 2 lyžice).

POSTUP:

1.
Bôčik vykostíme (kosti použijeme napríklad k pečeniu) a zbavíme ho kože. Kožu nakrájame na väčšie kúsky (5x5cm).

2.
Mäso nakrájame na kocky 2×2 cm, dáme ho do misky, pridáme soľ, korenie a rascu. Poriadne premiešame. Poháre naparíme vodou, viečka vyvaríme. Do pohárov dáme vodu a naplníme ich mäsom. Hore uložíme kožu z bôčika. Okraje pohárov poutierame papierovou servítkou, „zaviečkujeme“ a dáme do zavarovacieho hrnca. Zalejem vodou až nad okrej pohára.

3.
Sterilizujeme pri teplote 100 stupňov cca 2 hodiny. Necháme v hrnci do druhého dňa, kedy postup opakujeme s tým rozdielom, že dobu sterilizovania skrátime na hodinu. Nehcáme trochu vychladnúť, vyberieme z hrnca a máme hotovo.

Poznámka: Autorka Naďa I. uvádza, že použila 2 kg bôčika netto a na túto dávku dala 42 g soli (GRAMOV!!!).

 

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

 

Autor receptu aj fotky: Naďa I.

You Might Also Like