Fantastický dezert – ľadové smotanové kocky.

Budeme potrebovať:

Cesto:

8 ks – bielka
8 lyžíc – práškový cukor
8 lyžíc – hladká múka
1 bal. – prášok do pečiva

Na poliatie:

150 ml – studené mlieko

Krém:

700 ml – mlieko
8 ks – žĺtka
5 lyžíc – kr. cukor
9 lyžíc – hladká múka
1 bal. – vanilkový cukor
200 g – maslo
100 g – práškový cukor
200 ml – smotana na šľahanie

Ďalej budeme potrebovať:

500 ml – smotana na šľahanie
práškový cukor podľa chuti
kakao na posypanie

Postup:

1.

Bielka vyšľaháme do tuhej peny a postupne po lyžiciach pridáme práškový cukor. Dostaneme lesklú penu, do ktorej už len vareškou primiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva.

2.

Cesto navrstvíme na plech, ktorý sme vymazali olejom alebo vystlali papierom na pečenie (rozmer plechu 35 x 35 cm) a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 15 minút.

3.

Ešte horúce cesto polejeme studeným mliekom a necháme vychladnúť.

4.

V malom množstve mlieka rozmiešame žĺtka a múku. Do hrnca nalejeme zvyšné mlieko, pridáme cukor a necháme ho rozpustiť. Keď máme sladké mlieko horúce, pridáme rozmiešané žĺtka v mlieku s múkou a varíme do zhustnutia. Hustú hmotu odstavíme a necháme vychladnúť za občasného miešania.

5.

Smotanu vyšľaháme do tuhej šľahačky a v druhej miske vyšľaháme maslo s práškovým cukrom do peny. Do vymiešaného masla s cukrom postupne pridávame žĺtkovú hmotu a vareškou nakoniec primiešame šľahačku.

6.

Žĺtkový krém navrstvíme na vychladnuté cesto a pekne uhladíme. Na krém navrstvíme vyšľahanú šľahačku, pekne uhladíme a bohato posypeme kakaom. Odložíme do chladničky stuhnúť.

 

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

Zdroj: Coolinarika

You Might Also Like