Fantastický cukrový koláč z kysnutého cesta preliaty smotanou len za pár minút

Šialene chutný a veľmi jednoduchý koláčik z kysnutého cesta, ktorý si veľmi obľúbite. Je extrémne šťavnatý vďaka smotane, ktorou sa prelieva celý koláčik hneď po upečení. Určite ho vyskúšajte, stačí aj len z polovičnej dávky na menší plech a budete milo prekvapení. Do cesta sa pridáva aj maslo. Vďaka nemu bude cesto jemné, voňavé a mäkkučké.

 

Budeme potrebovať:

250 g – polohrubá múka
100 ml – mlieko
1 bal. – sušené droždie
2 ks – vajcia
štipka – soľ
150 g – maslo
100 – 150 g – kr. cukor
200 ml – smotana na šľahanie

Postup:

1.

V teplom mlieku rozpustíme lyžičku cukru, pridáme droždie, premiešame a necháme vzísť kvások.

2.

Do misky dáme vajíčka, 100 g masla a premiešame. Pridáme aj štipku soli a postupne pridávame múku, ktorú sme preosiali cez sito. Pridáme kvások a spracujeme cesto. Necháme ho kysnúť jednu hodinu.

3.

Pripravíme si menšiu formu (20×20 cm), ktorú poriadne vymažeme maslom.

4.

Spracované cesto navrstvíme do formy a rozložíme ho. Ruky si potrite olejom a cesto rovnomerne roztlačte do formy. Necháme kysnúť cca pol hodinu.

5.

Po pol hodine si znovu ruky pomastíme olejom a prstom urobíme dierky.

6.

50 g masla sme zmiešali s cukrom a pomocou lyžice túto zmes natlačíme do dierok.

7.

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca pol hodinu.

8.

Potom koláč vyberieme popicháme špáradlom a zalejeme smotanou. Vrátime späť do rúry na ďalších cca 10 minút.

9.

Najlepší je ešte horúci. Je veľmi šťavnatý a chutný.

 

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

Zdroj: OK

You Might Also Like