Famózny medovník s tou najjednoduchšou prípravou! Pripraviť ho zvládne naozaj každý a pochutí si celá rodina!

Medovník patrí k veľmi obľúbeným dezertom. V cukrárňach väčšinou vymizne z ponuky ako prvý. Medovník vždy aj popri tých najlákavejších zákuskoch obstojí. Máloktorá gazdinka si ho ale rada pripraví aj doma, pre svoju rodinu. 

Dôvod je prostý. Zložitá príprava. Pripraviť veľa zlepovaných plátov vyzerá ako nadľudský výkon. Skúste náš recept a zmeňte názor.

Tento medovník je navyše obohatený o citrónový krém. Kombinácia chutí je úžasná. Na tomto domácom medovníku si proste musí pochutnať každý! 

CESTO

  • 250 g masla
  • 300 g práškového cukru
  • 400 g hladkej múky
  • 3 polievkové lyžice medu
  • 1 čajovú lyžičku jedlej sódy
  • 3 vajíčka
  • štipku soli

KRÉM

  • 400 g kondenzovaného mlieka,
  • 100 g masla,
  • 100 g medu
  • 500 ml smotany

SIRUP

  • šťava z 2 citrónov
  • 3 lyžice medu
  • 3 lyžice práškového cukru

POSTUP

Cesto si pripravte deň vopred. Musí sa cez noc nechať odležať. Najskôr zmiešajte med, cukor, vajíčka, jedlú sódu a soľ. Potom pridajte maslo a cesto položte nad vodný kúpeľ. Stále miešajte.

Až cesto zhustne, vyberte ho z vodného kúpeľa a pridajte múku. Po dôkladnom premiešaní ho zakryte celofánom a vložte minimálne na 8 hodín do chladničky.

Na druhý deň je cesto pripravené na pečenie. Rozdeľte ho na osem menších guličiek. Každú z nich rozvaľkajte tak, aby cesto bolo o hrúbke 2-3 mm. Cesto je veľmi lepkavé, kvôli medu, preto sa s ním ťažko pracuje. Môžete si ho pomúčit, alebo namočiť ruky.

Opatrne preneste plát na plech vystlaný papierom na pečenie. Posypeme múkou. Každý plát cesta pečte 4-5 minút pri teplote 200 stupňov. Po upečení pláty cesta naskladajte na seba a vyrežte z nich požadovaný tvar. Odrezky rozdrvte na posýpku.

Teraz si pripravte sirup: Citrónovú šťavu, práškový cukor a med spolu 7 minút povarte. Ešte teplým sirupom potrite každý plát cesta a nechajte poriadne vsiaknuť.

Teraz si pripravíme krém. Kondenzované mlieko, med a maslo priveďte za stáleho miešania do varu, potom varte ďalších 4-6 minút, kým mierne nezhnedne a neucítite karamelovú vôňu.

Vyšľahajte si smotanu. Karamelový krém nechajte vychladiť a primiešajte ho ku smotane. Poriadne premiešajte.

Hotový krém natierajte na jednotlivé pláty cesta, aj na vrchnej plát a tiež po obvode torty. Celý tortu bohato zasypte omrvinkami, ktoré môžete zmiešať s vlašskými orechmi.

Zdieľajte tento super  recept na domáci medovník  s vašimi priateľmi! Určite si na ňom tiež pochutnajú!

zdroj: kulinariya123.blogspot.com

You Might Also Like