Exkluzívny recept na kláštornú chatu; Najlepší koláč pre malých aj veľkých a jeho tajomstvo je vo vnútri

Ponúkame vám zaujímavý a chutný recept na koláč s netradičným pomenovaním. Jedná sa o trubičky z cesta naplnené sušeným ovocím podľa vášho výberu. Všetko sa potom ukryje pod vrstvu lahodného krému, vloží sa do chladničky a po dokonalom stuhnutí servírujete!

 

Ingrediencie na cesto

  • 3 vajcia
  • 220 g cukru
  • 250 g smotany
  • 250 g margarínu
  • 640 g múky
  • 1/2 PL sódy
  • Ocot na zriedenie sódy

Ingrediencie na plnku

  • 200 g sušených sliviek
  • 200 g vlašských orechov
  • 100 g maku

Ingrediencie na krém

  • 1 liter smotany
  • 350 g cukru
  • Čokoláda na ozdobu

Postup

  1. Oddeľte si žĺtka od bielkov a žĺtka si zmiešajte s cukrom.

  1. K tejto zmesi pridajte margarín, smotanu, sódu zriedenú s octom a múku.
  2. Vymieste si cesto, rozdeľte ho na 28 guľôčok a vložte ich na 30 minút do chladničky.

  1. Vyberte ich z chladničky a každý z nich vyvaľkajte na 20-25 cm dĺžku a 3-4 cm šírku.

  1. Na plnku si orechy nasekajte najemno, slivky namočte do teplej vody na 15-20 minút a následne ich nakrájajte na pásiky. Mak zalejte vriacou vodou a nechajte odstáť 20-25 minút.
  2. Zlejte vodu, mak nechajte v sitku a dajte odstáť. Vysušený mak rozmliaždite spolu s cukrom v mažiari.
  3. Pripravenú plnku vložte do pripraveného cesta a vytvarujte z neho trubičky. Malo by vám vzniknúť 9 trubičiek so slivkami, 9 s orechmi a 10 s makom. Pečte v rúre predhriatej na 180 stupňov po dobu 15 minút.

  1. Smotanu si dajte do gázy, ktorú vložíte do sitka a nechajte 5-6 hodín odstáť na chladnom mieste, aby sa odstránila prebytočná srvátka.
  2. Pripravenú smotanu si vyšľahajte s cukrom.
  3. Vezmite si väčšiu misu a jej dno namažte pripraveným krémom. Teraz môžete začať s ukladaním trubičiek z cesta. Prvá vrstva – 7 ks s rôznou plnkou potriete krémom, ďalšia vrstva bude pozostávať zo 6 ks, nasledujúca z 5ks a takto budete pokračovať až kým všetko neminiete.

  1. Zvyšné bielka si vyšľahajte so 150 g cukru. Môžete s nimi ozdobiť bočné strany koláča. Celú chatrč potrite krémom a vrch posypte nastrúhanou čokoládou.

S týmto koláčom sa fantázii medze nekladú! V závislosti od ročného obdobia si môžete hotovú chatrč dozdobiť podľa vlastného uváženia – listy, kvety či sneh.

 

Pred podávaním by mal koláč odstáť 24 hodín v chladničke, aby sa krém lepšie vstrebal.

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

 

zdroj:takprosto.cc

You Might Also Like