Domáci praclíkový chlieb s morskou soľou

Nudí vás už klasický chlieb? Tento netradičný rýchly chlieb si zamilujete. 🙂Štruktúrou i chuťou pripomína čerstvé praclíky s dobre známym a chutným tmavým povrchom.🙂

  • Čas prípravy: 1 h + čas na kysnutie
  • Porcie: 2 bochníky

Ingrediencie

  • 2 ¼ lyžičky sušeného droždia
  • 1 hrnček vlažnej vody
  • 2 lyžice mlieka
  • 3 lyžice trstinového cukru
  • 4 lyžice masla, rozpusteného
  • 1 lyžička soli
  • 3 hrnčeky hladkej múky
  • cca 4 litre vody
  • ½ hrnčeka jedlej sódy
  • soľ
  • 2 lyžice masla, rozpusteného
  • 1-2 lyžice hrubej morskej soli

 

Postup

  1. Zmiešajte droždie, vlažnú vodu a trstinový cukor. Nechajte 5 minút odpočinúť.
  2. Medzitým rozpusťte maslo, vmiešajte mlieko a dajte zatiaľ bokom.
  3. Po piatich minútach pridajte mliečnu zmes k droždiu.
  4. Prisypte múku so soľou a ručne alebo pomocou robotov mieste do hladkého a viskózneho cesta.
  5. Misu vymažte olejom, vložte do nej cesto a zakryte čistou utierkou. Vložte na teplé miesto kysnúť minimálne hodinu alebo kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
  6. Predhrejte rúru na 200 ° C. Vodu priveďte vo veľkom hrnci do varu.
  7. Akonáhle voda vrie, opatrne a pomaly prisypte sódu.
  8. Cesto vyberte z misy, opatrne z neho vytlačte vzduch a rozdeľte na polovice.
  9. Každú časť vytvarujte do malého bochníčku, prípadne do iného tvaru a vložte do vriacej vody so sódou. Nechajte 60 až 90 sekúnd variť, v polovici času otočte na druhú stranu.
  10. Plech vyložte papierom na pečenie a zľahka potrite olejom. Chlebík nechajte odkvapkať od vody a položte na pripravený plech.
  11. Oba chlebíky ihneď posypte hrubou soľou a pomocou ostrého noža alebo žiletky ľahko narežte vršok bochníkov.
  12. Chleby pečte približne 22 až 25 minút, v polovici času pečenia otočte plech.
  13. Upečené chleby vyberte z rúry, ihneď potrite rozpusteným maslom a potom nechajte vychladnúť, než budete krájať.

You Might Also Like