Domáci hamburger alebo mini hamburgre pre návštevu zvládne pripravíť aj začiatočník! Ich chuť je ozaj fantastická.

Aj vaše deti neustále túžia po navštívení rýchlych občerstvení a vy im to nechcete dovoliť, pretože to nie je zdravé? Urobte im tento zdravší variant hamburgerov a už viac nebudú chcieť nič iné! Kľúčom tohto receptu je, že všetko si vytvoríte doma – viete, aké suroviny používate a viete, že nevyprážate na prepálenom oleji. Na chuti to však vôbec neuberá, práve naopak. Ako si túto dobrotu pripravíte?

Na žemličky budeme potrebovať:

1 kg polohrubej múky
½ dcl oleja
6 dcl mlieka
štipku celej rasce
30 g masla
6 dkg kvasníc
3 ČL soli
štipku cukru na kvások
sezam/mak/rasca

 

1. Všetky suroviny spolu vymiešame a necháme vykysnúť.
2. Z cesta formujeme malé žemličky (na vyrezávanie môžeme použiť pohár), ktoré potrieme rozšľahaným žĺtkom a posypeme sezamom/makom/rascou – podľa toho, čo obľubujete.
3. Žemličky rozložíme na vymastený plech, kde ich necháme ešte chvíľku postáť (cca 15 minút).
4. Pečieme na 180°C.

Keď máme žemličky hotové, máme na výber dva varianty: jednoduchší a zložitejší. Ak si zvolíte jednoduchý variant, žemličky stačí potrieť maslom, kečupom, naplniť salámou a syrom, na ktorý uložíme nakrájané rajčiny a ľadový šalát. Pri zložitejšom variante si vyrobíme cesnakovú nátierku, na ktorú uložíme upečené kuracie mäso, potrieme kečupom/horčicou, pridáme nakrájané rajčiny a ľadový šalát.

Na cesnakovú nátierku budeme potrebovať:
125 g masla
3 ks taveného syra (v trojuholníku)
1 majolka
2 PL kyslej smotany
5 strúčikov cesnaku
– Všetko spolu zmiešame a nátierkou potrieme žemličky.

 

Na pečené kuracie mäso budeme potrebovať:
600 g kuracích pŕs
1 mrkvu
2 plátky zaváranej papriky
soľ
čierne mleté korenie
trochu sušenej majoránky

Postup na prípravu mäsa:

1. Kuracie prsia, umyjeme, nakrájame na kocky a pomelieme.
2. Pridáme očistenú a najemno nastrúhanú mrkvu.
3. Dva plátky zaváranej papriky nakrájame najemno a pridáme k mäsu.
4. Zmes osolíme, okoreníme, pridáme majoránku a zamiešame.
5. Zo zmesi vytvoríme fašírky vo veľkosti žemličiek, na panvici si rozpálime olej a fašírky osmažíme z oboch strán.

Dobrú chuť!

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

 

zdroj: trendweb.sk

You Might Also Like