Domáce mascarpone: stačia 2 suroviny a 10 minút. Je oveľa lacnejšie a chutnejšie ako to z obchodu

Mascarpone je jemný, krémový čerstvý syr vyrábaný zo smotany pôsobením kyseliny vínnej bez odstraňovania srvátky. Pochádza z Lombardie, dnes sa však vyrába po celom Taliansku.

 

Mascarpone asi väčšina z nás využíva pri príprave dezertov. Je skvelé do krémov, ako našľahaná zmrzlina, osladené s medom ho môžete podávať len tak s ovocím, ale naplníte ním aj ravioly. Mascarpone si jednoducho miesto v našej kuchyni určite zaslúži.

Už sa mi párkrát stalo, že bol tento krémový syr (áno je to syr) vypredaný a nič na svete proste mascarpone nenahradí. Čo mi iné ostávalo ako zmeniť recept a kúpiť aspoň kyslú smotanu? Potom som ale natrafila na tento skvelý a jednoduchý recept.

Samotná príprava trvá približne 10 minút a mascarpone potom už len odpočíva v chladničke minimálne jednu noc. Na ďalší deň ho už môžete použiť napríklad do palaciniek alebo na lievance. Ak varíte zdravo, radi a bez éčok a iných pridaných látok, tento recept je určený priamo pre vás.

Budete potrebovať:

2 hrnčeky smotany (najlepšia je tá, čo má najviac tuku, napr. 40%)

1 lyžička citrónovej šťavy

Postup:

Smotanu nalejte do hrnca a dajte na mierny plameň.

Postupným zahrievaním by ste mali dosiahnuť teplotu 90 stupňov Celzia a táto teplota by mala ostať konštantná. Po troch minútach varenia pridajte citrón a varte ďalšie tri minúty.

Celú zmes odstavte zo sporáku a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Pripravte si klasickú utierku, takú, akú používali ešte naše maminky. Mascarpone nalejte do utierky, ktorú umiestnite do cedníku a hrnca. Cez noc sa odstredí srvátka, ktorá ostane v hrnci.

Mascarpone môžete hneď na druhý deň použiť. V chladničke vám vydrží aj pár dní, ale presuňte ho do uzavretej nádobky. Verím, že vás takáto domáca výroba poteší, a keďže to nie je vôbec náročné, môžete sa do toho pustiť hneď teraz. Dobrú chuť.

 

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

zdroj: food52.com

You Might Also Like