Domáca šunka, ktorú si môže doma pripraviť každý! Šťavnatá chuť a dokonalá vôňa!

Milovníci mäsa určite dokonale poznajú tú lahodnú a jedinečnú chuť šunky, ktorej nie je nikdy dosť. Navyše, keď sú v dohľade aj čerstvé, chrumkavé rožky, ťažko sa ovláda vôľa a hovoríme si: tak ešte trochu, dám si posledný rožok so šunkou a končím. Toto sa však málokedy podarí dodržať a šunka bleskovo mizne.

Dnes Vám ukážeme recept na domácu, šťavnatú šunku, ktorá Vám úplne učaruje. Nebudete už musieť behať do obchodu zakaždým, kedy kúpená šunka neplánovane zmizne. Vyskúšajte božskú chuť tejto šunky domácej.

INGREDIENCIE

  • 1,5 kg mäsa vlastného výberu
  • 1 l vody
  • iba 100 g
  • štipka koriandra
  • 5 guličiek čierneho korenia
  • 5 guličiek nového korenia
  • bobkový list

1)

Najskôr si pripravíme soľný roztok. Do vody pridáme všetky koreniny a dáme variť. Až začne voda variť, necháme na plameni presne minútu. Potom odstavíme.

2)

Až soľný roztok dobre vychladne, naplníme ním veľkú injekčnú striekačku. Tento studený roztok napicháme do mäsa zo všetkých strán. Roztok vpichujte do rôznej hĺbky. Zabezpečíte tým, že sa roztok dostane do všetkých miest mäsa. Šťavnatosť šunky závisí práve na tomto vpichovaní.

3)

Potom celé mäso ponoríme do zvyšného roztoku. Zakryjeme pokrievkou a takto naložené mäso odložíme na 3 dni do chladu.

4)

Po troch uplynulých dňoch mäso stiahneme jutovým povrázkom a poriadne zaviažeme. Mäso zabalíme do potravinárskej fólie.

5)

Potom mäso varíme vo vode, ktorá však nesmie dosiahnuť varu. Vodu zohrejeme maximálne na 80 stupňov. Do takto horúcej vody vložíme mäso a na miernom plameni varíme 2,5 hodiny. Postrážte si, aby sa voda nevarila. Po uplynutí 2,5 hodín šunku vyberieme a prudko schladíme studenou vodou.

6)

Necháme ju úplne vychladiť a odložíme do chladu na ďalšie 2 hodiny. A máte hotovo. Tá nejšťavnatejšia šunka je pripravená priamo pre Vás.

Zdieľajte tento super  recept na domácu šunku aj s vašimi priateľmi! Určite si na nej tiež pochutnajú!

zdroj: takprosto.cc

You Might Also Like